Πολιτική

Δείτε για ποιον λόγο ο Γ. Πιτσιλής απέλυσε τους Διευθυντές των «ΔΟΥ των Πλουσίων»

Χαμηλά ποσοστά είσπραξης έναντι των στόχων ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο λόγος της απομάκρυνσης των διευθυντών του «ΔΟΥ των Πλουσίων». Αναγνωρίζοντας όμως ότι οι υπηρεσίες αυτές θεωρούνται από τις πλέον κρίσιμες για τα δημόσια έσοδα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε πως ξεκινά άμεσα η αναζήτηση νέων διευθυντών στη θέση των παλαιών που απομακρύνονται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κύριος Πιτσιλής, σε ανακοίνωση που για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφαση παύσης των διευθυντών, αναγνωρίζει μεν ότι η βεβαίωση φόρων από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου σημείωνε μεγάλη υπέρβαση έναντι των στόχων, αλλά η είσπραξη των φόρων υπολείπετο σημαντικά.

Ωστόσο οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι το ποσοστό εισπραξιμότητος, σε σχέση με τη συνολική βεβαίωση φόρων από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ήταν το Ιούλιο εξαιρετικά χαμηλό μεν (2,65% μόλις!) αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στον συγκεκριμένο μήνα επιβλήθηκαν τεράστια πρόστιμα σε έναν μεγάλο φορολογούμενο (του βεβαιώθηκαν 207 εκατ. ευρώ) τα οποία προφανώς και δεν μπορούσαν να εισπραχτούν «αυθημερόν», αλλά τα έσοδα θα έρχονταν τους επόμενους μήνες.

Ο νόμος άλλωστε προβλέπει δικαιώματα και δυνατότητες πληρωμής σε δόσεις για όλους όσους τους επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα για φοροδιαφυγή, αλλά η είσρπαξή τους γίνεται τμηματικά. Είναι προφανές ότι τα έσοδα εισπράττονται εκ των υστέρων μετά την βεβαίωση.

Από την άλλη, σε ένα επτάμηνο είχαν εισπραχθεί περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος εισπράξεων έως τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να φτάσει στα 112,5 εκατ. ευρώ. Με το επιχείρημα αυτό, ο κύριος Πιτσιλής έκρινε ότι δεν πρέπει να περιμένει έως το τέλος του χρόνου για να δει αν θα πιαστεί ο στόχος, παρότι πέρυσι ο Δεκέμβριος ήταν με διαφορά ο μήνας με τις μεγαλύτερες βεβαιώσεις και εισπράξεις της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...