Υγεία

Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει και αναπλάθει το συκώτι

Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.
Δεν είναι μόνο η ηπατίτιδα, της οποίας μορφής, που ταλαιπωρεί το συκώτι.
Είναι και όλες εκείνες οι τοξίνες που εισχωρούν στον οργανισμό από την διατροφή μας και το περιβάλλον.

Μα αν θεωρήσατε ότι η επιβάρυνση στο συκώτι σταματά με τα προαναφερόμενα κάνετε μεγάλο λάθος.
Πέρα από την ηλικία η πολυφαρμακία, το υπερβολικό αλκοόλ και οι πάσης φύσεως εξαρτησιογόνες ουσίες ολοκληρώνουν το πάζλ της καταστροφής του.
Υπάρχουν και άλλοι ζημιογόνοι παράγοντες που ούτε τους φανταζόμαστε Επικίνδυνη ουσία για το συκώτι σε σαπούνια, καθαριστικά και οδοντόκρεμες

Τι σχέση όμως θα μπορούσε να έχει το περιφρονημένο Γαϊδουράγκαθο με όλα αυτά;
Ένα θαύμα της Φύσης, όσο και αν εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης σε θέματα υγείας, θέλουμε να το προσπεράσουμε δεν είναι εφικτό.

Το Γαϊδουράγκαθο ή Liver shield, ή Silybum marianum κατά την επιστημονική του ονομασία περιέχει την δραστική ουσία σιλυμαρίνη που βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού.

Ένα φλαβονοειδές που όσο και να προσπαθήσαμε να το αντιγράψουμε οι έρευνες αυτές δεν στέφτηκαν μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία αφήνοντας σε αυτό το τόσο ταπεινό ίαμα της φύσης τα πρωτεία.

Τι είναι η Σιλυμαρίνη ακριβώς;
Σιλυμαρίνη, σιλιβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό του ήπατος.
Η δράση τους όμως δεν σταματά εδώ, βοηθά κάθετα στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων ακόμα και μεγάλων κατεστραμμένων ιστών ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση με αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού DNA-RNA.

Εκτός αυτού προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σε αυτά.
Με λόγια απλά το Γαϊδουράγκαθο, δεν θα μας βοηθήσει μόνο στην σωστή ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων, αλλά θα μας προστατεύει και από τις προαναφερόμενες τοξίνες που το απειλούν.

Εδώ θα σας τονίσω ιδιαίτερα πως το συκώτι, με την σειρά του, είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και μεθόδευσης αποβολής των τοξινών από το σώμα από όπου και αν προέρχονται.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι

Κλινικές μελέτες απέδειξαν πως η χρήση του γαϊδουράγκαθου βελτιώνει τη λειτουργία των οργάνων όχι μόνο σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ηπατίτιδες.

Αναλυτικά έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου, της κίρρωσης, σε προβλήματα της χοληδόχου και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις και προσβολές του οργανισμού από τοξίνες φαρμάκων και περιβάλλοντος με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων (Τρανσαμινάσες) σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, βελτιώνει τα συμπτώματα της προκληθείσας τοξικής βλάβης σε όργανα, (Ναυτία, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κόπωση και πόνος) ενώ βοηθά στην αποτροπή βλαβών από χημικά φάρμακα.
Δείτε Λιπώδες ήπαρ: Πρόληψη και εναλλακτική αντιμετώπιση
και Γαϊδουράγκαθο: Αποτοξινώνει από φάρμακα και χημειοθεραπείες

Επιπρόσθετα, αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν τη δυσπεψία και τους πονοκέφαλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Εδώ και μερικά χρόνια δοκιμάζεται κλινικά η αντικαρκινική και νευροπροστατευτική του δράση συμπεριλαμβανομένης και αυτής της καρδιοπροστατευτικής.
Δείτε και Οι αντικαρκινικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου

Άλλες δράσεις.

Έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης.
Το γαϊδουράγκαθο μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Phytotherapy Research” το 2006.

Με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το silymarin μπορεί επίσης να κρατήσει τα επίπεδα ινσουλίνης πιο σταθερά. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας.
Δείτε και Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις

Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι συχνά αυξημένα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Δείτε Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση!
και Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;

Με τον καθαρισμό του ήπατος, το συκώτι αποκαθίσταται και έχει μέγιστη αποδοτικότητα. Η μείωση της συσσώρευσης των τοξικών ουσιών, θα κάνει ακόμη και το δέρμα σας να φαίνεται πιο λαμπερό και πιο υγιεινό.

Και δεδομένου ότι η προώθηση της παραγωγής χολής βοηθά στην κατανομή του λίπους, το σώμα σας θα τονωθεί και αυτό θα σας κάνει να νιώθετε νεώτεροι.

Απώλεια βάρους.
Το συκώτι μας παράγει χολή την οποία το πεπτικό σύστημα μας χρησιμοποιεί για να διασπάσει το λίπος. Και αφού ο καθαρισμός του ήπατος προάγει την παραγωγή της χολής, η αποτοξίνωση του ήπατος μπορεί να σας βοηθήσει αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Το σώμα είναι συνεχώς κάτω από την επίθεση τοξινών, από τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνετε ή από διάφορες ασθένεια. Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να αφαιρέσει σωστά τις τοξίνες, δημιουργούνται διαταραχές στις μεταβολικές λειτουργίες, όπως την πέψη και το μεταβολισμό.

Για παράδειγμα, οι τοξίνες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματός για καύση λίπους έως και κατά 20% τοις εκατό, σημειώνει η Watson.

Ενισχύοντας την απομάκρυνση τοξινών μέσω της αποτοξίνωσης, βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μεταβολισμού και στην αύξηση της απώλεια λίπους.
Δείτε ακόμη: Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;

Καταπολέμηση δερματοπαθειών.
Ως γνωστό η κακή λειτουργία του ήπατος φορές εκδηλώνεται με την μορφή διαφόρων απολεπιστικών δερματοπαθειών, με ερυθρά διάχυτα στίγματα και την ξηροδερμία που τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες δεν αξιοποιούν. Με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα.

Παραδοσιακή λήψη.
Ως γνωστό το Γαϊδουράγκαθο θεωρείται ίαμα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η λήψη του γινόταν είτε ωμό, είτε σαν βραστή σαλάτα, είτε αποξηραμένο ως ρόφημα.

Χρησιμοποιούσαν δε σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού (Φύλλα, μίσχος, κορμός, ρίζες, σπόροι.) όπου φρόντιζαν να το συλλέγουν μέχρι τα μέσα Μαΐου μιας και τους πιο καλοκαιρινούς μήνες με την ζεστή άρχιζε να πικρίζει.

Σήμερα το βρίσκουμε στα παραδοσιακά καταστήματα βοτάνων αποξηραμένο έτοιμο για την παρασκευή ροφήματος.

Προφυλάξεις.
Ίσως προκαλεί έκπληξη για ένα τόσο αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο, όπως το γαϊδουράγκαθο, αλλά θεωρείται πολύ ασφαλές με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και σε ισχυρές δόσεις και για μεγάλες χρονικές περιόδους, εντούτοις συνιστάται να αποφεύγεται η χορήγησή του σε μικρά παιδιά.

Επίσης καλό θα είναι κατά την συστηματική του λήψη να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Συμπερασματικά:
Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του σαφώς και εγώ θα πρόσθετα και στην αρωγή που του οφείλουμε για την ανάπλαση του.

Αξίζει έστω και για κάποιους μήνες τον χρόνο να το λαμβάνουμε συστηματικά και προσωπικά θα συνιστούσα σε μορφή κάψουλας προκειμένου να ελέγχουμε τα mg των δραστικών του ουσιών.

Βιολογικής προέλευσης κάψουλες λοιπόν και σε δοσολογία που θα μας δώσουν οι ειδικοί για να έχουμε την απόλυτη προστασία του.

Δυστυχώς, η σιλυμαρίνη δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό και έτσι το γαϊδουράγκαθο ως ρόφημα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις κάψουλες.

Η Silymarin συνήθως ανέρχεται μόνο σε 1 έως 4 τοις εκατό του συνολικού φυτού αλλά οι υψηλής συγκέντρωσης κάψουλες είναι τυποποιημένες για να περιέχουν 80% τοις εκατό σιλυμαρίνης και τα άλλα δραστικά συστατικά.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ