Κοινωνία

Αρχαιολογικό εύρημα επιβεβαιώνει την ιστορία του Εζεκία (εικόνες, βίντεο)

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη αυτή που έγινε στο Ισραήλ επιβεβαιώνει την ιστορία του Εζεκία, του δωδέκατο βασιλιά της Ιουδαίας.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως στο Τελ Λακχίς, ένα ιερό και μια πύλη της πόλης που έχουν ηλικία 2.900 ετών. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη βιβλική ιστορία του βασιλιά Εζεκία, σύμφωνα με το περιοδικό «Live Science».
Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (ΙΑΑ), η πύλη και το ιερό αποτελούν απόδειξη των μέτρων που είχε λάβει ο Εζεκίας, ο δωδέκατος βασιλιάς της Ιουδαίας, με σκοπό να καταργήσει τις θεότητες. Κατά τις Γραφές, ο Εζεκίας, βασίλευσε στην Ιουδαία τον όγδοο αιώνα π.Χ. και «Αφαίρεσε τα παγανιστικά ιερά, κατέστρεψε τις ιερές πέτρες και διέλυσε τις εικόνες της θεάς Ασερά».

Η πόρτα καταλαμβάνει μια περιοχή 24,5 επί 24,5 μέτρα και οδηγεί στην κύρια οδική αρτηρία της πόλης. Το βόρειο τμήμα της πύλης ανασκάφηκε πριν από δεκαετίες από μια αποστολή με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η τελευταία ανασκαφή, που διεξάγεται φέτος, έχει ως στόχο να αποκαλύψει πλήρως την πύλη.
«Το μέγεθος της πύλης συμπίπτει με την ιστορική και αρχαιολογική γνώση που έχουμε», δήλωσε ο Σάαρ Γκανόρ, διευθυντής της ανασκαφής της ΙΑΑ. Η θέση της επιβεβαιώνει τα γραφόμενα στη Βίβλο, ότι «ανεγέρθηκε» κοντά στις πύλες της αρχαίας πόλης Τελ Λακχίς.

Σύμφωνα με τον Ζήηβ Ελκίν, υπουργό υποθέσεων της Ιερουσαλήμ, το εύρημα δείχνει «ότι οι βιβλικές ιστορίες που γνωρίζονται, μετατρέπονται σε ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ