Αρχείο

Αρχαίο ελληνικό θέατρο 2200 ετών στην Λαοδικεία ξαναζωντανεύουν οι Τούρκοι –Σκάβουν όλη την Μικρά Ασία για ελληνικούς θησαυρούς !!

Την ανασκαφή και την αποκατάσταση ενός πανέμορφου ελληνικού αρχαίου θεάτρου 2200 ετών,  που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας στη νοτιοδυτική επαρχία Denizli της Τουρκίας, έχουν αναλάβει "εργολαβικά" οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με τον τύπο.

Το έργο  αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, τόνισε ένας αρχαιολόγος το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Παμούκαλε και ο Προϊστάμενος του έργου ανασκαφής της Λαοδικείας καθηγητής Celal Şimşek, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη εργασία στην αρχαία πόλη επικεντρώνεται σήμερα σε δύο ζωτικής σημασίας ευρήματα, μεταξύ των οποίων είναι ένας  ναός και το θέατρο.

datauri-file-2

«Η Λαοδίκεια ήταν μια μεγάλη μητρόπολη και είχε δύο αρχαία θέατρα», δήλωσε ο Şimşek και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται για την αποκατάσταση του «δυτικού»  (ελληνικού) θεάτρου , έχοντας  ως στόχο να ολοκληρωθεί το έργο αυτό σε τρία χρόνια.

Δεν λένε βέβαια  ούτε για αστείο οι Τούρκοι ότι είναι ελληνικό έργο , μη θέλοντας να αποδώσουν κυριότητα και όλα τα αποδίδουν ως συνήθως σε αρχαίους λαούς της περιοχής.

Το ελληνικό  θέατρο έχει διάμετρο  94 μέτρα , ενώ το βόρειο κομμάτι του  θεάτρου που κατασκευάστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. είναι 124 μέτρα. Επιπλέον, το  θέατρο κατασκευάστηκε περίπου πριν από 2.200 χρόνια  και έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων.

laodikeia-45875156

Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν στο θέατρο αποκαλύπτουν  ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή  είχαν φτιάξει μια πολυπληθή πόλη που ήταν ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος , ενώ υπολογίζεται ζούσαν εκεί  μέχρι και 20.000 άνθρωποι .

«Αυτό μας δείχνει ότι μια οντότητα παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε  σε αυτή τη γη πριν από 1.800 χρόνια», δήλωσε ο Şimşek.

Σημείωσε επίσης ότι ο  αρχαίος  ναός καταστράφηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν και  χρησιμοποιήθηκε ως πλατεία και  αγορά της πόλης αυτής . Τα ερείπια του ναού και η πλατεία στη συνέχεια θάφτηκαν μετά από σεισμό τον πέμπτο αιώνα μ.Χ..

Η πόλη της Λαοδικείας θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στην Ανατολία, και αναφέρεται μάλιστα στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Σίγουρα οι νέο-οθωμανοί έχουν πάρει εντολή να ανασκάψουν την ολόκληρη την περιοχή της Μικράς Ασίας ειδικά στα παράλια αλλά και στο εσωτερικό,  με σκοπό να φέρουν στην επιφάνεια τα αριστουργήματα των Ελλήνων από την αρχαία εποχή έως το Βυζάντιο ,  «προς άγρα πελατών»...συγγνώμη τουριστών.

Αλλά έτσι επιβεβαιώνεται και η προφητεία που λέει ότι  όταν « θα πλησιάζει ο καιρός οι ίδιοι οι Τούρκοι θα φέρουν στην επιφάνεια τις ορθόδοξες εκκλησιές και τον ελληνικό πολιτισμό , που είναι θαμμένος στα σπλάχνα της ιωνικής γης».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ