Αρχείο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Ζητά αξιοπιστία και τα δικαιώματα στην Βέβη η «Gazprom» ως αποζημίωση με το έργο του Αχελώου για να επενδύσει 800.000000 ευρώ

Χθες παρουσιάσαμε σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση την πρόθεση των Ρώσων να επενδύσουν πραγματικά στην χώρα , δίνοντας ανάσα ζωής στην οικονομία μας .

Το όλο σχέδιο ευρίσκεται σε μυστική διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση  λόγω παλαιότερου ζητήματος που «ταλαιπωρεί» και την νέα συμφωνία.  Οι προοπτικές πάντως είναι θετικές και αναμένονται  ταχύτατα  θετικές  εξελίξεις  γύρο  από το θέμα αυτό.

Το σχέδιο για την εκμετάλλευση από την «Gazprom» και της εταιρείας «Προμηθέας Gas», προσκρούει προς παρόν στο  θέμα της αποζημίωσης  της Ρωσίας, επειδή  στις αρχές της δεκαετίας του 1990,υπήρξε καθυστέρηση της παροχής φυσικού αερίου λόγω της μη διαθεσιμότητας της υποδομής της ελληνικής πλευράς, και του ακυρωθέν έργου του Αχελώου, δήλωσε  πηγή στο RIA Novosti από την ελληνική πλευρά.

Το ζήτημα της αποζημίωσης συζητείται για σχεδόν 20 χρόνια.

«Το ερώτημα τίθεται, και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom Βίκτορ Ζούμπκωφ το έθεσε απευθείας   κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο ρωσικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης»,  δήλωσε η ίδια  πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία της «Gazprom» και της χώρας μας  είναι καταρχήν σε πολύ καλό δρόμο και θα είναι άκρως  εποικοδομητική, αλλά υπάρχει ένα εκκρεμές ζήτημα.

Αυτό αφορά την ακύρωση από την ελληνική πλευρά του ρωσικού έργου κατασκευής  δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Αχελώο για περιβαλλοντικούς λόγους , χωρίς  εναλλακτικό σχέδιο οικονομικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Ρώσος αξιωματούχος πρότεινε να εξεταστεί μια πρόταση για την «μεταφορά»  στην κοινοπραξία της «Gazprom» και «Προμηθέας Gas», των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων λιγνίτη , ζητώντας  από τον Έλληνα Πρωθυπουργό  να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με  πηγή, ανέφερε ότι γνώριζε το θέμα και  τόνισε ότι θα δώσει εντολή στον υπουργό ενέργειας να το αξιολογήσει  μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του,  δίνοντας μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή, σε  παλαιότερη  συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας  Ελλάδος και Ρωσίας  συζητήθηκε  αυτό το θέμα, αλλά τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια τελική απόφαση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λόγω της μη διαθεσιμότητας του ελληνικού δικτύου και συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα,  καθυστέρησε η έναρξη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, παρά την  διακυβερνητική συμφωνία του  1992, με αποτέλεσμα να υποστεί οικονομική ζημιά η "Gazprom".

Η διακυβερνητική συμφωνία και οι τροποποιήσεις προβλέπουν από την ελληνική πλευρά να βρεθούν  εναλλακτικές λύσεις, με  ισοδύναμο του κόστους του έργου,  συνολικής αξίας πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ.

Η  ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να  δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής άνθρακα, εάν  δεν λάβει  ως αποζημίωση για το  έργο κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού  στις όχθες του ποταμού Αχελώου, είπε Ρώσος ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ