Κόσμος

Αγκυρα: Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν περισσότερο τους Σύρους Κούρδους μαχητές

Την άσκηση εντονότερης πίεσης στους Σύρους Κούρδους μαχητές, προκειμένου να αποσυρθούν στα ανατολικά του Ευφράτη, ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με τον Νατοϊκό της σύμμαχο την Τουρκία απέναντι σε όλες τις διαφορετικές τρομοκρατικές απειλές, κάνοντας έτσι μια αναφορά στις έντονες διαφορές των δύο χωρών στην πολιτική τους για την Συρία.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Αγκυρας εντάθηκαν περισσότερο, μετά από την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, μία επιχείρηση με στόχο να διώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τα τουρκικά σύνορα και να σταματήσει την προώθηση των Κούρδων μαχητών.

«Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να ασκούν πίεση στις δυνάμεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, να υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη. Για αυτό το λόγο θα ήταν πολύ χρήσιμο αν πραγματοποιούσαμε αυτή την επιχείρηση μαζί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

ΤΟ PYD αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, σημειώνοντας πως πρέπει να το πράξουν για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την αμερικανική υποστήριξη.

Το YPG υποστηρίζει πως έχει ήδη αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή που διεξάγει την επιχείρηση του ο τουρκικός στρατός. Αμερικανοί αξιωματούχοι επίσης τονίζουν πως το YPG έχει σε μεγάλη κλίμακα αποσύρει τις δυνάμεις του ανατολικά του ποταμού, που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο που τέμνει την βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να αποφύγει τις συγκρούσεις με κουρδικές σύμμαχες δυνάμεις και να εστιάσει στην μάχη ενάντια στο ISIS.

Ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε και στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα ήθελε να δει την πρόθεση των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτή.

«Δεν είναι ένα ζήτημα διάρκειας χρόνου, στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα πρόθεσης», επισήμανε ο Κουρτουλμούς, αναφορικά με την διαδικασία έκδοσης του Γκιουλέν, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. «Θα θέλαμε να δούμε την πραγματική πρόθεση των αμερικανικών αρχών σχετικά με την έκδοση του συγκεκριμένου άνδρα», τόνισε.

Υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δημοσιογράφοι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, μετά από τις καταγγελίες για τις εκκαθαρίσεις έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι όλες οι έρευνες διεξάγονται με την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας.

Η απομάκρυνση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα από την Τουρκία, ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συνεχιστεί «με όλα τα μέσα», τόνισε ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ