Πολιτική

Έπεσαν οι τόνοι κυβέρνησης-Στουρνάρα μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

Πρόσκαιρη νηνεμία επήλθε στο μέτωπο της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρναρα μετα τη συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι και κάθε πλευρά να εξηγήσει τις θέσεις της, μετά το μείζον θέμα που προέκυψε με την αιφνιδιαστικη έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του κ. Στουρνάρα για την υπόθεση διαχείρισης κονδυλίων απο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση τοσο ο διοικητής της ΤτΕ, οσο και το Μαξιμου επιχείρησαν να διαβεβαιώσουν οτι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους, ωστόσο ειναι σαφές οτι η καθεμία απο τις δυο πλευρές εμμένει στις επιφυλάξεις της για τις προθέσεις της άλλης. Το μεν Μαξιμού θεωρει οτι ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να προστατέψει τη σύζυγό του από την έρευνα της δικαιοσύνης, βάζοντας ως ασπίδα τον έλεγχο στην Τραπεζα Αττικης, που εχει διενεργήσει η ΤτΕ και ο οποιος πιθανον αναδεικνύει σοβαρές παραβάσεις.

Απο την άλλη ο κ. Στουρνάρας εκπέμπει την εκτίμηση οτι η κυβερνηση προσπαθεί να τον πιέσει, ώστε να μην φτάσει μεχρι τέλους την υπόθεση με την Τραπεζα Αττικης, βάζοντας στο στοχο τη σύζυγό του.

Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις των δυο πλευρών δεν ηταν ποτε καλές, καθως ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν εξ αρχής αντίθετος με την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ. Ειδικά ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου εξέφρασε συχνά πυκνά την εχθρική του διάθεση. Ωστόσο ο κίνδυνος ρήξης της κυβέρνησης με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντραγκι, έκανε το Μαξίμου να είναι συνήθως πιο προσεκτικό στις κινήσεις του.

Στην παρούσα φάση η εκεχειρία μοιάζει επιβεβλημένη, τουλάχιστον μεχρι την επόμενη κρίση στις σχέσεις τους.

Σημειωτέον οτι αμέσως μετά τη συναντηση ο κ. Στουρνάρας εξεφρασε την αμέριστη στήριξή του στη σύζυγό του, ενώ απέρριψε κάθε σενάριο εκπαραθύρωσής του από την ΤτΕ, και υποστήριξε ότι οι σχέσεις της ΤτΕ με την κυβέρνηση δεν χάλασαν ποτέ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σκιές.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το επίκεντρο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν η πορεία της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα και όχι η υπόθεση έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της συζύγου του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής είπε «έχω στα χέρια μου το πόρισμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την Τράπεζα Αττικής. Τα δάνεια της Τράπεζας προς μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους φθάνουν σε ποσοστό το 62% και αυτό προβληματίζει».

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι στις θεσμικές σχέσεις της κυβέρνησης με την Ττε δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία σκιά. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ρόλο της Δικαιοσύνης, τόνιζαν ότι είναι ανεξάρτητη και κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της. Σημείωναν δε ότι κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος εργάζονται με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Στουρνάρα, στην συνάντηση στην οποία παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή της ΤτΕ και στο ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται σκιές στη θεσμική συνεργασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ