Κόσμος

Το 95% των Ευέλπιδων, Ικάρων και δοκίμων, πρόσκειντο στον… Φετουλαχ Γκιουλεν

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια πραγματικά εντυπωσιακή δήλωση-ομολογία που οδήγησε όλες τις στρατιωτικές σχολές και τις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας σε κλείσιμο, έκανε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Fikri Işık, σύμφωνα με την οποία το εντυπωσιακό ποσοστό του 95% των φοιτώντων είναι εναντίον του τουρκικού καθεστώτος και πρόσκεινται στον εξόριστο ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αν και πολλοί έκριναν τον νούμερο υπερβολικό, πράγμα που φανερώνει και την μεγάλη καχυποψία του ίδιου του Ερντογάν προς τους εκκολαπτόμενους αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εν τούτοις διάφορες αναφορές περιγράφουν την μεγάλη διείσδυση των φιλό–γκιουλενικών στοιχείων στις στρατιωτικές σχολές πριν ακόμα από την άνοδο στην εξουσία του κόμματος των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τον Alıcan Uludağ της εφημερίδας Hürriyet, από το 1971 είχε αρχίσει η είσδυση των Γκιουλενικών στο στράτευμα ενώ από το 1984 η διείσδυση αυτή εντατικοποιήθηκε. Από τότε οι Γκιουλενικοί αποκτούσαν θέσεις στρατηγικής σημασίας και στις στρατιωτικές σχολές. Μέχρι το 2014, όπως αναφέρεται, οι Γκιουλενικοί που κατείχαν υψηλές θέσεις στο στράτευμα υπολογίζονταν στους 400 ανώτατους αξιωματικούς.

tarihce_clip_image002_0008
Μετά την πολιτική επικράτηση του ΑΚΡ το 2001 γίνεται ευκολότερη η διείσδυση των Γκουλενικών καθώς οι οργανώσεις του Γκιουλεν είχαν πρωτοστατήσει στην πολιτική επικράτηση του Ερντογάν. Οι πιστοί στον Ερντογάν στο στράτευμα το 2013, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν ελάχιστοι. Σταδιακά ο ίδιος ο Ερντογάν αντιλήφθη την μεγάλη αυτή διείσδυση και ότι ουσιαστικά ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχε ένα παράλληλο κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τα κυβερνητικά όργανα.

Το πρώτο διάστημα ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε τους Γκουλενικούς για να εξουδετερώσει τότε τους υπ’ αριθμόν ένα εχθρούς του, τους κεμαλικούς αξιωματικούς. Με την αποκάλυψη των συνομωσιών Ergenekon και Balyoz για την οποία βοήθησαν ουσιαστικά οι πυρήνες των Γκιουλενικών, αρχίζει η πρώτη εξάρθρωση των αντιπάλων του κεμαλικών αξιωματικών από το στράτευμα. Παρ όλα αυτά ο Ερντογάν διαβλέποντας ποιος θα είναι ο κύριος αντίπαλος του προχώρησε στην δίωξη μονό 72 στρατηγών και άλλων 400 αξιωματικών.

Εντωμεταξύ η διείσδυση των Γκουλενικών συνεχίζονταν με επικίνδυνο ρυθμό και αυτό είχε θορυβήσει τον Ερντογάν. Σε μια αναφορά του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Γκιουλέν, του Kemalettin Özdemir, στις 6 Ιουνίου του 2015, μέσα στο στράτευμα ο Γκιουλέν ήλεγχε το 60% των στελεχών. Ήδη μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ του Ερντογάν και του Γκιουλέν.

Όπως είχε γίνει γνωστό την περίοδο 2007-2013 είχαν εισέρθει οι περισσότεροι Γκιουλενικοί σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές πολέμου. ¨Έτσι εξηγείται οι εντυπωσιακές επεμβάσεις αυτές τις μέρες σε όλες σχεδόν τις στρατιωτικές σχολές, όπως αυτή του στρατού Ξηράς και την Kuleli Askerı Lise στην Κωνσταντινούπολη στις 16/7, δηλαδή μόλις μια μέρα μετά το πραξικόπημα και η άμεση σύλληψη 80 σπουδαστών.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η στάση του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιλέγου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, που καταδίκασε αμέσως το πραξικόπημα και αποκάλυψε την μεγάλη διαμάχη του με τους Γκιουλενικούς γεγονός που δείχνει ότι έχει αποκατασταθεί η σχέση του με τον Ερντογάν και αποτελεί πλέον ένα πρόχωμα του Ερντογάν στην εξουδετέρωση του διχτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν γενικά στις ένοπλες δυνάμεις.

Το γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχει κλίμα γενικής αποσάθρωσης στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως στο στελεχιακό δυναμικό, που θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί, αν και πότε με το ισλαμικό καθεστώς στην εξουσία ενώ η κατάσταση αυτή ήδη δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγο
www.nikosxeiladakis.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης