Κόσμος

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη όπου αναμένεται στις 13:00 τοπική ώρα, να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ερντογάν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, στις 24 Νοεμβρίου, που έγινε μετά από πιέσεις που άσκησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προς τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, στην κυριολεξία έντρομος από τις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι Κούρδοι ήδη είχαν απελευθέρωναν τη στρατηγικής σημασίας Ιεράπολη/Μένπετζ, και ετοιμάζονταν να ενώσουν τα καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν, φθάνοντας ένα βήμα πριν τη Μεσόγειο, στράφηκε προς τη Ρωσία.

Αυτό το έκανε αφού βρήκε την πόρτα κλειστή στην Ουάσινγκτον, από την οποία απαιτούσε φορτικά να πάψουν να στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά τους Κούρδους της Συρίας.

Άρα, δεν χρειάζεται να κουράσει κανείς το μυαλό του για να μαντέψει την ατζέντα – τουλάχιστον του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες από κουρδικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα, πρόκειται να ζητήσει από τον Πούτιν υποστήριξη στο Κουρδικό, που σημαίνει να πάψουν οι Ρώσοι να στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι εγκαινίασαν πριν από μήνες Γραφείο Πολιτικής και Διπλωματικής Εκπροσώπησης στη Μόσχα, ενώ δύσκολα ξεχνά ξεχνά κανείς το κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό βλήμα ρωσικής κατασκευής που κατέρριψε πριν από δύο μήνες επιθετικό ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.

Επίσης, ο Ερντογάν πρόκειται να ζητήσει επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά σε τακτικό επίπεδο. Σε στρατηγικό επίπεδο ο Ερντογάν πιθανόν να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, το Ευρασιατικό ΝΑΤΟ, ιθύνων νους του οποίου ο θεωρητικός Ντούγκιν, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Φυσικά, ο στρατηγικός επαναπροσανατολισμός μιας χώρας δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Όμως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να παίξει αυτό το χαρτί για να εκβιάσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει υποχώρησή τους στο Κουρδικό.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ασφαλώς και αυτή θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί τις αποδυνάμωσης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όμως, όσον αφορά το κεντρικό ζητούμενο της Άγκυρας, που είναι η αλλαγή στάσης στο Κουρδικό είτε της Μόσχας είτε της Ουάσινγκτον, η εκτίμησή μας είναι ότι Κέρι και Λαβρόφ έχουν συμφωνήσει σε κάποια βασικά πράγματα στη Συρία, ανάμεσα σ’ αυτά και ο «Κουρδικός Διάδρομος», και η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη να σπάσει αυτή τη συμφωνία.

Με άλλα λόγια, στη συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης θα επικρατήσουν οι βυζαντινισμοί, από δύο –έστω και εξ εξοστρακισμού– διαδόχους του Βυζαντίου…

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...