Κόσμος

Τελεσίγραφο Τουρκίας προς ΕΕ - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Είναι Καιρός για Ξεκαθάρισμα Λογαριασμών με τον Τούρκο Δικτάτορα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ο δρόμος που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Ερντογάν κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αποτελεί μια προσπάθεια του να αποτελέσει ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βέβαια η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα λέγαμε ιδιαίτερα από την ώρα που ξέσπασε η κρίση στην Συρία. Όμως τώρα οι σχέσεις του τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ φαίνεται να διανύουν μια από τις χειρότερες φάσεις. Μάλιστα υπάρχουν ευρύτατες αναφορές σε έντυπα ΜΜΕ και τηλεοπτικά δελτία, στις δηλώσεις – απειλές, του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για υπαναχώρηση από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, εάν δεν αρθεί το καθεστώς της βίζας για τους τούρκους πολίτες μέχρι τον Οκτώβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των ιταλικών ΜΜΕ να κάνει λόγο για «τελεσίγραφο».

Η ε/φ La Repubblica αναφέρει ξεκάθαρα ότι, «είναι καιρός για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Τουρκία», που «δεν έχει υπομονή και θέτει τελεσίγραφο στην ΕΕ». Για το ίδιο θέμα, η ε/φ La Stampa  αναφέρει ότι, «η Τουρκία χτυπά το χέρι στο τραπέζι,  φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία) υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις».

Η Τουρκία προκαλεί επίσης σημαντική αμηχανία και στις ΗΠΑ, στην κυβέρνηση Obama αλλά και στο ΝΑΤΟ, που όπως αναφέρει η ε/φ  Messaggero «δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να συνεννοηθούν με την Άγκυρα, ενώ οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω της ολοένα και πιο προκλητικής πολιτικής της σχετικά με τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, σημαντική για τις επιχειρήσεις εναντίον του Isis, που η Τουρκία συνεχίζει να κλείνει και να ανοίγει κατά βούληση», «Η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη».

Θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον κάθε πρακτικής. Η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τόσο από πλευράς προσωπικής συμπεριφοράς του Ερντογάν απέναντι στους «συμμάχους» , όσο και αυτών που επηρεάζονται άμεσα από την πολιτική του και εξάγουν συνθήκες βίας και έντασης στην Ευρώπη . Για παράδειγμα σύμφωνα με τον αναλυτή Sergio Scalpelli καυτηριάζονται αναρτήσεις στο Facebook εκπροσώπων μουσουλμανικών ενώσεων, με τις οποίες εκφράζονταν θετικά για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το ίδιο συνέβη όπως είδαμε και στην προχθεσινή διαδήλωση στην Κολωνία της Γερμανίας υπέρ του τούρκου Προέδρου. Η κατάσταση δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια ανοχής. Είναι απόλυτη ανάγκη ο διεθνής παράγοντας να ξεκαθαρίσει άμεσα τους λογαριασμούς με την Τουρκία και να μην δώσει περισσότερο έδαφος στον νεοφασίστα Ερντογάν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...