Εθνικά θέματα

Συνέντευξη με έναν Τεχνίτη Ερπυστριοφόρων Οχημάτων

Τα Στρατιωτικά θέματα ξεκινούν μια νέα ενότητα ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τις ειδικότητες των αφανών ηρώων που αποτελούν τον κορμό των ΕΔ: τους ίδιους τους στρατιωτικούς, τους πιλότους , τους ανθρώπους που φυλάνε τα υδάτινα συνορά μας!

Έτσι λοιπον για αρχή μιλήσαμε με έναν Τεχνίτη Ερπυστριοφόρων Οχημάτων ο οποίος μας μίλησε για το αντικειμενό του αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τι αφορά αυτή η ειδικότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ή ειδικότητα μου περιέχει όλα τα ερπυστριοφόρα του πυροβολικού. Αυτό σημαίνει από "μικρά" μεταφοράς προσωπικού μέχρι αυτοκινούμενα πυροβόλα (Α/Κ εν συντομία).

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον ουλαμό συντηρήσεως (διμοιρία συντηρήσεως για το πεζικό).
Κι ο λόγος; Για να έχεις λειτουργικά συστήματα και οχήματα, ώστε να μπορούν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους, πρέπει να είναι άριστα συντηρημένα και επισκευασμένη την οποιαδήποτε βλάβη εμφανιστεί. Για να το επιτυχείς αυτό, χρειάζεσαι ένα πολύ καλά έως άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, που ο στρατός ξηράς και οι ένοπλες δυνάμεις μας το διαθέτουν...

Σ.Θ.Πόσο απαιτητικό είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αρκετά απαιτητική ειδικότητα γιατί έχεις την ευθύνη της λειτουργικότητας του ερπυστριοφόρου και για τις ζωές τον συναδέλφων και στρατιωτών που θα επιβιβαστούν σε αυτό σε άσκηση ή όταν χρειαστεί σε περίπτωση πολέμου, μιας και κάποιο σφάλμα δικό σου, μπορεί να τους κοστίσει τις ίδιες τους τις ζωές αν πάθει κάποια βλάβη εν κίνηση για παράδειγμα. Είναι βαριά δουλειά, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες πρέπει να δουλέψεις, "βρώμικη", αλλά σου αφήνει μία αίσθηση χαράς και ευχαρίστησης όταν ολοκληρώνεις μία σοβαρή επισκευή, μιας και για να την κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να την αγαπάς κιόλας

Σ.Θ.: Τι γνώσεις έχεις; Τι εκπαίδευση θέλει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχω εκπαιδευτεί στο ΚΕΤΧ (Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού) αλλά η πραγματική εκπαίδευση έρχεται από την εμπειρία στις μονάδες εκστρατείας. Είναι όπως και με έναν πολίτη μηχανικό αυτοκινήτων, στην σχολή παίρνει τις αρχές και τις βασικές γνώσεις, αλλά την "τέχνη" την μαθαίνει στην πράξη μέσω εμπειρίας.
Σ.Θ.: Που προσφέρει στη άμυνα της χώρας?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα το είπα πιο πάνω, όταν είπα ότι είναι η αρχή και το τέλος ένας ουλαμός/διμοιρία συντηρήσεως. Γιατί αν δεν μπορούν να επισκευάσουν κάποιο άρμα, Α/Κ πυροβόλο ή τροχοφόρο όχημα, δεν γίνεται να πολεμήσουν οι χειριστές τους. Δηλαδή, χωρίς ανταλλακτικά και καλά εκπαιδευμένο ουλαμό/διμοιρία συντηρήσεως, δεν έχεις μέσα για να διεξάγεις αγώνα σε περίπτωση πολέμου

Σ.Θ.:Πιστεύεις σε αυτη την ειδικότητα είναι καλύτεροι οι Έλληνες σε σχέση με αντίστοιχους ξένους συνάδελφους σου?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνώσεις όχι, δεν έχουμε μεγαλύτερες από τους ξένους συναδέλφους τεχνικούς. είναι όμως κάτι που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του έλληνα, ευρηματικότητα και κυρίως φιλότιμο... Ο έλληνας με αυτά τα δύο θα βρεί λύσεις σε ότι πρόβλημα του προκύψει.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

stratiotikathemata.blogspot.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης