Κόσμος

Στήριξη Βερολίνου στην Άγκυρα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

«Η Τουρκία δρα σύμφωνα με τους στόχους του συνασπισμού εναντίον του λεγόμενου ‘Ισλαμικού Κράτους' όταν χρησιμοποιεί και στρατιωτικά μέσα εναντίον στόχων του ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και επισήμανε ότι το Βερολίνο «σέβεται το θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατικών δράσεων».

«Είναι κατά βάση καλό το γεγονός ότι ο συνασπισμός εναντίον του ΙΚ και σε αυτή την περίπτωση ένας σημαντικός εταίρος, ένα σημαντικό μέλος του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, η Τουρκία, συμμετέχει πολύ ενεργά στον αγώνα εναντίον του ΙΚ», δήλωσε ο κ. Σέφερ αναφερόμενος στην στρατιωτική δράση που ανέλαβε η 'Αγκυρα στην Συρία. Τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει καταστεί αρκετά σαφές τόσο στους «παίχτες» στο εσωτερικό της Συρίας όσο και σε κάποιες από τις ξένες δυνάμεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση και διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την γερμανική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ «να κάνουν το παν στη βάση των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί και της συμφωνίας για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να προστατεύσουμε όσο είναι δυνατόν τους αθώους, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους άνδρες που έχουν άθελά τους έχουν βρεθεί μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών των διαφόρων συμφερόντων. Αυτό είναι το καθήκον μας και εδώ αισθανόμαστε και την ευθύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τουρκία στρέφεται παράλληλα στρατιωτικά εναντίον του ΡΚΚ, ο κ. Σέφερ παραδέχτηκε ότι «είναι προφανές ότι ένα από τα σημαντικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι να μην δημιουργηθεί στην άλλη πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχο των Κούρδων». Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ως έχει, πρόσθεσε, διότι «η Τουρκία - δικαίως ή αδίκως - υποθέτει ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ του ΡΚΚ, που και από εμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, στην τουρκική πλευρά και τουλάχιστον μέρους των Κούρδων στην συριακή πλευρά».

«Το σεβόμαστε και είμαστε της άποψης ότι αποτελεί θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατικών δράσεων και σε αυτό το πλαίσιο την στηρίζουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στη Βόρεια Συρία υπάρχει μια τόσο περίπλοκη κατάσταση με διάφορες ομάδες ώστε μπορούμε μόνο να επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τήρηση της συμφωνίας της Βιέννης και όσων συμφωνήθηκαν στο Μόναχο τον περασμένο Φεβρουάριο. «Είναι σημαντικό να συμφωνήσουν η ρωσική και η αμερικανική κυβέρνηση. Είναι επείγουσα έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης να υλοποιηθεί αυτό στο οποίο και η ρωσική κυβέρνηση συναίνεσε πριν από λίγες μέρες, ώστε να αξιοποιηθεί η 48ωρη κατάπαυση πυρός προκειμένου να μπορούμε να φροντίσουμε τους ανθρώπους στο Χαλέπι». Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες, κατέληξε ο κ. Σέφερ, είναι αναμφισβήτητα μια κλιμάκωση, ένα νέο πεδίο για στρατιωτικές αντιπαραθέσεις και σίγουρα «όχι ένα στοιχείο που μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη στην Συρία και σε μια πολιτική λύση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...