Κοινωνία

Σεισμός στην Ιταλία: Η εικόνα της τραυματισμένης καλόγριας που κάνει τον γύρο του κόσμου

Έφτασαν κοντά στον θάνατο αλλά επέζησαν από θαύμα, καθώς το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία ήταν τόσο ισχυρό που ολόκληρα χωριά «σβήστηκαν» από τον χάρτη, ενώ τουλάχιστον 268 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια.

Ο αριθμός των νεκρών δυστυχώς ανεβαίνει επιβεβαιώνοντας τις χειρότερες προβλέψεις, την ίδια ώρα ωστόσο οι ιστορίες συνανθρώπων μας που παρά το μέγεθος της καταστροφής στάθηκαν τυχεροί και βρίσκονται ακόμα στη ζωή, συγκλονίζουν.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα μιας μοναχής στο χωριό Amatrice, της οποίας η απόφαση να κρυφτεί κάτω από ένα κρεβάτι στο μοναστήρι της έσωσε τη ζωή. Εμφανώς σοκαρισμένη και τραυματισμένη η Αδελφή Μαριάννα από την Αλβανία εμφανίζεται καθισμένη στο δρόμο, πάνω σε μια κουβέρτα να προσπαθεί να βρει τρόπο επικοινωνίας. Η απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, καθώς το Amatrice είναι από τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τα 6,2 Ρίχτερ.

Τρεις καλόγριες από το ίδιο μοναστήρι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν και να γλιτώσουν, ενώ άλλες δύο κατάφεραν να σωθούν κρατώντας η μια το χέρι της άλλης, είπε η Αδελφή Μαριάννα στα μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο ένα κοριτσάκι 10 ετών απεγκλωβίστηκε ζωντανό έπειτα από 17 ώρες, δύο άλλα αδελφάκια όμως στην ίδια περιοχή «χωρίστηκαν» καθώς το ένα σώθηκε, το άλλο δεν τα κατάφερε.

Το περιστατικό περιέγραψε η γιαγιά των παιδιών στον Τύπο, λέγοντας το ένα κοριτσάκι (8 ετών) προσπάθησε να προστατέψει την μικρότερη αδελφή του (4 ετών) χρησιμοποιώντας ως «ασπίδα» το σώμα του, αλλά δυστυχώς το κοριτσάκι δεν άντεξε...

Στο μεταξύ, τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.

Τα ιταλικά Μέσα κάνουν λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης