Κόσμος

Ρωσία προς Ιβάν Σαββίδη: Συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας για την Αγία Σοφιά

Συμπαραστάτη τη Ρωσία βρίσκει ο Ιβάν Σαββίδης στο αίτημά του για υπεράσπιση των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία, με αφορμή την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στην Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στον Ιβάν Σαββίδη επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι συμμερίζεται την ανησυχία του για το θέμα της Αγια-Σοφιάς και καλεί την Τουρκία να μην δημιουργεί λόγους για ένταση.

Ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγια-Σοφιά, είχε απευθυνθεί τον προηγούμενο μήνα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, με αίτημα την υπεράσπιση των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.

Στην επιστολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2016, που έχει ως θέμα την «τέλεση θρησκευτικής λειτουργίας» στην Αγια-Σοφιά, αναφέρεται ότι η Ρωσία συμμερίζεται την ανησυχία του Ιβάν Σαββίδη, επισημαίνεται η σημασία της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO και τονίζεται ότι το μουσείο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

Δίνεται η διαβεβαίωση ότι στις επαφές της Ρωσίας με τις τουρκικές Αρχές εγείρεται το θέμα και διατυπώνεται η παραίνεση προς την Άγκυρα να παραμείνει στις εγγυητή των θρησκευτικών και πνευματικών αξιών της πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής τουρκικής κοινωνίας και να μην δημιουργεί επιπλέον λόγους για ένταση.

pontos- news

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ