Κοινωνία

Ο εκατομμυριούχος που από θύμα bullying έγινε παγκόσμιο τεχνολογικό πρότυπο

Η ζωή και η πορεία του Έλον Μασκ από τη γέννησή του ως την εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα...

Τι μπορεί πραγματικά να κάνει ο Έλον Μασκ;

Ως CEO των Space X, Tesla Motors, και συνιδρυτής του OpenAI, ο Μασκ δίνει την εντύπωση πως είναι παντού και πάντα με μοναδικό σκοπό να προωθεί διαρκώς νέες καινοτόμες ιδέες.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ποτέ του πραγματικά ευτυχισμένος εάν δεν καταφέρει να εποικήσει τον Άρη.

Εν τω μεταξύ η Tesla ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την εξαγορά μιας ακόμη εταιρείας του Μασκ, της SolarCity, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων.

Έτσι, μεταξύ διαστημικών πυραύλων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλιακών μπαταριών, έρευνας σε ρομπότ-δολοφόνους, και τα δισεκατομμύρια που έχει βγάλει, ο Μασκ προσπαθεί να κάνει πράξη τη ζωή του Τόνι Σταρκ, του γνωστού σε όλους Iron Man.

Κι αυτή είναι η πορεία που τον ανέδειξε στην κορυφή των πιο γνωστών επιχειρηματικών παραγόντων παγκοσμίως:

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Έλον Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής στις 28 Ιουνίου του 1971.

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Ο πατέρας του, Έρολ Μασκ, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, είχε πει: «Ο Έλον ήταν πάντα ένας εσωστρεφής στοχαστής. Εκεί που οι περισσότεροι θα πήγαιναν σε ένα μεγάλο πάρτι για να πιουν, να μιλήσουν για αθλητικά και να περάσουν καλά, εκείνος θα έψαχνε τη βιβλιοθήκη του σπιτιού για να βρει πιο βιβλίο μπορεί να τον ενδιαφέρει».

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΜΗΤΕΡΑ
Η μητέρα του Έλον, Μέι Μασκ, είναι Καναδή. Εργαζόταν ως μοντέλο και διαιτολόγος και το πρόσωπό της είχε εμφανιστεί στα κουτιά των δημητριακών Special K, ενώ είχε γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Time.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ
Το 1979 οι γονείς του Έλον Μασκ χώρισαν. Ο 9χρονος τότε Έλον μαζί με τον αδερφό του επέλεξαν να ζήσουν με τον πατέρα τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
Το 1983 ο Έλον σε ηλικία 12 ετών πούλησε ένα πολύ απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι που λεγόταν Blastar σε ένα τεχνολογικό περιοδικό, έναντι 500 δολαρίων.

ΘΥΜΑ BULLING ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τα χρόνια στο σχολείο για τον Έλον Μασκ δεν ήταν εύκολα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future» είχε νοσηλευτεί όταν μια ομάδα νταήδων τον πέταξαν από τις σκάλες, χάνοντας από το χτύπημα τις αισθήσεις του.

ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Έλον Μασκ μετακόμισε στον Καναδά μαζί με την μητέρα του, την αδερφή του, Τόσκα, και τον αδερφό του Κίμπαλ. Πέρασε δύο χρόνια φοιτώντας στο Queen’s Univeristy στο Οντάριο, όμως τελείωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια παίρνοντας πτυχία στη φυσική και τα οικονομικά.

ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΕ ΜΠΑΡ
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Μασκ μαζί με τον συμφοιτητή του Αντέο Ρέσι, νοίκιασαν μια έπαυλη δέκα δωματίων και την μετέτρεψαν σε κανονικό κλαμπ. Αυτό ήταν ένα πρώιμο επιχειρηματικό πείραμα.

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
Μετά την αποφοίτησή του ο Έλον Μασκ μετακόμισε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, για το διδακτορικό του. Όμως τελικά ανέβαλε για δύο χρόνια την εισαγωγή του στη σχολή, περνώντας τα στην Καλιφόρνια και δοκιμάζοντας την τύχη του στις ανερχόμενες εταιρείες διαδικτύου. Τελικά δεν συνέχισε ποτέ τις σπουδές του.

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΜΥΘΙΚΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
Ο Έλον και ο αδερφός του Κίμπαλ (φωτογραφία) πήραν από τον πατέρα τους 28.000 δολάρια για να ξεκινήσουν την εταιρεία Zip2, μια startup η οποία παρείχε οδηγούς πόλεων σε εφημερίδες όπως η New York Times και η Chicago Tribune.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΟΠΟΙ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΗΚΑΝ
Όταν ξεκίνησε η Zip2, ο Μασκ είχε πει πως ζούσε κυριολεκτικά στα γραφεία της εταιρείας του κι έκανε μπάνιο σε ένα κοντινό λουτρό. Τελικά η προσπάθεια απέδωσε, με τον Έλον Μασκ να πουλά την εταιρεία του στην Compaq, έναντι 341 εκατ. δολαρίων. Ο ίδιος έβαλε στην τσέπη 22 εκατ. δολάρια.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ
Επενδύοντας 10 εκατ. δολάρια από την πώληση της Zip2, ο Έλον Μασκ ξεκίνησε το X.com, μια ιντερνετική τραπεζική εταιρεία. Ένα χρόνο μετά συγχωνεύτηκε με την Confinity, μια χρηματοοικονομική startup του Πίτερ Τίελ, και μαζί δημιούργησαν το 1999 την PayPal.

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΑΚΩΜΟ
Ο Μασκ έγινε CEO της νεοσύστατης PayPal. Όμως δεν έμεινε για πολύ. Τον Οκτώβριο του 1999 τσακώθηκε άσχημα με τους συνιδρυτές της εταιρείας επειδή τους πίεζε να μεταφέρουν τους σέρβερ τους από το ανοιχτό λογισμικό Unix, σε Microsoft Windows. Ο Μαρκ Λέβκιν, τότε CTO της εταιρείας, ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος της ιδέας.

"ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ"
Στα τέλη του 2000 ο Έλον Μασκ αποφάσισε να κάνει διακοπές διαρκείας. Όσο αυτός ήταν ακόμη στο αεροπλάνο με προορισμό την Αυστραλία, το ΔΣ της PayPal τον απέλυσε κι έκανε τον Τίελ CEO. «Αυτό είναι το πρόβλημα όταν πας διακοπές», είχε πει σε συνέντευξή του στο Fortune.

ΤΟ PAYPAL ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ
Τα πράγματα όμως δεν πήγαν και τόσο άσχημα για τον Μασκ. Όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος της PayPal, έλαβε 165 εκατ. δολάρια όταν η εταιρεία πουλήθηκε το 2002 στο eBay για το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ!
Πριν ακόμη από την PayPal, ο Μασκ είχε βάλει μπρος ένα σχέδιο ζωής: να βρει τον τρόπο να στείλει στον Άρη ποντίκια ή ακόμη και φυτά. Για να το πετύχει αυτό προσπάθησε να αγοράσει παλιούς σοβιετικούς πυραύλους! Όμως ο Ρώσος πωλητής ζητούσε 8 εκατ. δολάρια για τον καθένα, κι ο Μασκ σκέφτηκε ότι θα ήταν φτηνότερο εάν τους κατασκεύαζε ο ίδιος.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...