Υγεία

Μικροεγκεφαλικό: Ποια είναι τα 4 βασικά συμπτώματα

Αρκετοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι παθαίνουν εγκεφαλικό τη στιγμή που συμβαίνει το επεισόδιο, δείχνει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ερευνητές στη μελέτη τους τονίζουν τη σημασία της άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπλοκών ή και θανάτου και περιγράφουν ποια είναι τα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Surgery, περιελάμβανε 150 ασθενείς που υπέστησανπαροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΤΙΑ), ευρύτερα γνωστό ως μικροεγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό. Ποσοστό 59% των ασθενών δήλωσε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι παθαίνει εγκεφαλικό τη στιγμή που εκτυλισσόταν το επεισόδιο.

Το ακρωνύμιο FAST (Face-Arm-Speech-Time, που παράλληλα σημαίνει «γρήγορα») είναι ένας εύκολος τρόπος απομνημόνευσης των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και παράλληλα τονίζει τη σημασία της άμεσης μετάβασης στο νοσοκομείο μετά το επεισόδιο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ASA), τα βασικότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την παράλυση μέρους του προσώπου (Face), την αδυναμία στο ένα χέρι (Arm) και τις διαταραχές της ομιλίας (Speech). Επειδή ο χρόνος (Time) παίζει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ένα άτομο που εκδηλώνει τα συμπτώματα αυτά πρέπει να μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Πάνω από το 61% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν αναζήτησαν άμεση ιατρική βοήθεια μετά το επεισόδιο. Αντ’ αυτού, τηλεφώνησαν στον γιατρό τους ή σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, ήπιαν ένα φλιτζάνι τσάι ή δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας καθυστέρησε κατά μέσο όρο 2-5 μέρες. Μερικοί από τους λόγους που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η αναμονή έως το ραντεβού με τον γιατρό, η αναμονή στα νοσοκομεία ή το γεγονός ότι βρίσκονταν σε διακοπές. Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος ήταν το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν απέδωσαν τα συμπτώματά τους σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών εκδήλωσαν αλλοιώσεις στην όραση κατά το μικροεγκεφαλικό. Οι αλλοιώσεις στην όραση δεν κατατάσσονται στη λίστα των βασικών συμπτωμάτων βάσει FAST. Μάλιστα, ποσοστό 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα προβλήματα όρασης ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που εκδήλωσαν. Από αυτούς τους ασθενείς, ούτε ένας δεν συνειδητοποίησε ότι πάθαινε εγκεφαλικό.

therapeftis.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...