Αρχείο

Μια φορά στα δέκα χρόνια ανθίζει ακόμη και η Κοιλάδα του Θανάτου

Μπορεί να συμβαίνει πολύ πολύ σπάνια. Κι όμως! Μια φορά στα δέκα χρόνια ανθίζει ακόμη και η έρημος. Κι όχι οποιαδήποτε έρημος αλλά η ίδια η Κοιλάδα του Θανάτου.

Όπως δηλώνει και το όνομά της, η άγονη κοιλάδα της Καλιφόρνια είναι ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον πλανήτη.

Όμως, φέτος άνθισε ακόμη και αυτή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ισχυρή επίδραση του (καταστροφικού συνήθως) φαινομένου Ελ Νίνιο, έκανε τα λουλούδια να βγουν στην άγονη γη. Και μάλιστα όχι απλά να βγουν αλλά να την πλημμυρίσουν.

Είναι η πρώτη φορά από το 2005 που στην Κοιλάδα του Θανάτου βγαίνουν λουλούδια.

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι ο μεγαλύτερος Εθνικός Δρυμός των ΗΠΑ.Εκτείνεται από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νεβάδα.

Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την κοιλάδα. Όμως μόλις μια φορά κάθε δεκαετία, κάποιοι τυχεροί θα δουν το λεγόμενο «super bloom», την «έκρηξη» δηλαδή της ανθοφορίας.

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι το πιο ξερό μέρος στην Αμερική και το πιο ζεστό μέρος στον πλανήτη. Όμως φέτος το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκάλεσε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή. Και σε συνδυασμό με τη ζέστη, έδωσε πνοή ζωής στα λουλούδια. Οι σπόροι που φύτρωσαν φέτος (όπως και αυτοί που φύτρωσαν στα παλαιότερα super blooms, το 2005 και το 1998) «κοιμούνται» για χρόνια χωμένοι στο έδαφος. Και το νερό που έφερε το Ελ Νίνιο, τους... ξύπνησε.

Βεβαίως η ανθοφορία, στη νεκρική αυτή γη δεν κρατά πολύ. Και η επόμενη μπορεί να αργήσει πολύ, μα πάρα πολύ να έρθει....

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ