Κοινωνία

Κρανίου τόπος η Σιδηρούντα της Χίου - Μαυρίλα παντού - Δείτε φωτογραφίες

Το ξημέρωμα της Παρασκευής 26 Αυγούστου βρήκε την Σιδηρούντα όπως ήταν και πριν από περίπου 30 χρόνια, σ΄ εκείνη την μεγάλη πυρκαγιά του 1987. Και σήμερα, κρανίου τόπος, κυριολεκτικά.

Παντού μαυρίλα και στη μέση να βρίσκεται ο γραφικός οικισμός, με ελάχιστους ανθρώπους να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Τα κτίρια παρέμειναν ανέπαφα, με ελάχιστες εξαιρέσεις μικροζημιών.

Τα πιο τραγικά περιστατικά ήταν οι τραυματισμοί τεσσάρων κατοίκων του χωριού, μιάς εξ αυτών με ιδιαίτερα σοβαρά εγκαύματα, που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και δίνει την μάχη της. Οι άλλοι τραυματίες είχαν ελαφρύτερα εγκαύματα. Επίσης κατεστράφη ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο έξω από το χωριό στην διασταύρωση, ενώ ένα άλλο στο ίδιο σημείο υπέστη ελαφρές ζημιές.

Γλύτωσαν από την καταστροφή κάποια μελίσσια στην διαδρομή από διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο έως το χωριό, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν φροντίσει και είχαν αποψιλώσει τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις κυψέλες.

Το φυσικό περιβάλλον γύρω από την Σιδηρούντα έχει αφανισθεί πλήρως. Από την βόρεια πλευρά της προς την Βολισσό, καθώς και στην ανατολική στην διαδρομή από τον κόμβο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού έως το χωριό έχουν καεί τα πάντα μέχρι κάτω τον μικρό κάμπο.

Το ίδιο συνέβη και με την νότια πλευρά της και μέχρι το Μετόχι, χωρίς να πιάσει τον μικρό κάμπο της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και την δυτική, με μικρές εξαιρέσεις, αναφέρει το astraparis.gr.

Καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, κυρίως ελιές και αμπέλια, καθώς και τα εναπομείναντα από προηγούμενες πυρκαγιές πεύκα και άλλα δασικά δέντρα και δασική βλάστηση της περιοχής.

sidirouda2

sidirouda10

sidirouda5

sidirouda7

sidirouda9

sidirouda12

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές