Κόσμος

Η Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε να διακόψει την εμπορική διαδικασία για την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με την ονομασία ΤΤΙΡ

Η υποψήφια και σχεδόν σίγουρη νέα Πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον άφησε να εννοηθεί,  ότι θα διακόψει τελείως την διαδικασία  της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον  αυτή εκλεγεί ως  η επόμενη  Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση της  είπε ότι θα "σταματήσει" κάθε συμφωνία που θα θέτει  σε κίνδυνο εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας, γυρίζοντας πολλές  δεκαετίες  πίσω την διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΠΑ με την ονομασία ΤΤΙΡ.

Μιλώντας η ίδια σε δυσαρεστημένους οπαδούς του υποψηφίου Bernie Sanders είπε ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είναι πολύ επιζήμιες για τους απλούς εργαζόμενους των ΗΠΑ, σημειώνοντας μια σημαντική μετατόπιση από την πολιτική του προκατόχου της  Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ομιλία της η Χ.Κλίντον  σε υποστηρικτές  της στο Μίτσιγκαν, μια πολιτεία που  έχει πληγεί σκληρά η παραδοσιακή αμερικανική   βιομηχανία , και εδικά  ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ίδια  σηματοδότησε το  τέλος στην άνευ όρων υποστήριξη της Αμερικής στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο.

juncker-621064

Η Χίλαρι τόνισε ότι θα μπλοκάρει και την  αμφιλεγόμενη συμφωνία γνωστή ως Trans-Pacific Partnership, η οποία θα ενεργοποιούσε το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και 11 άλλων  χωρών , συμπεριλαμβανομένης του Μεξικού , της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας.

Η ίδια φώναξε  στους οπαδούς της για το θέμα αυτό λέγοντας  : «Εγώ θα σταματήσω κάθε εμπορική συμφωνία που θα σκοτώνει τις θέσεις εργασίας ή θα ρίχνει  προς τα κάτω τους μισθούς, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης Trans-Ειρηνικού (TPP).

«Εγώ αντιτίθενται τώρα, και θα αντιταχθώ και μετά τις εκλογές ως πρόεδρος των ΗΠΑ», τόνισε η ίδια.

Τα σχόλια είναι άκρως σημαντικά , διότι η συμφωνία TPP βασίζεται στις ίδιες αρχές όπως η ΤΤΙΡ, η οποία είναι υπό συζήτηση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Βρυξελλών εδώ και μια δεκαετία.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι  η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής γνωστή ως (NAFTA), υπογράφηκε πριν μερικά χρόνια   από τον σύζυγό της Μπίλ Κλίντον,   όταν ήταν Πρόεδρος, αγνοώντας σαφώς τις συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής για την χώρα του .

Τα σχόλιά της Χ.Κλίντον είναι ιδιαίτερα σημαντικά  τόσο γιατί είναι το πραγματικό  φαβορί για το Λευκό Οίκο, όσο  και επειδή ο Τράμπ που είναι  ο ανταγωνιστής της, έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του σε νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θέλει επίσης να μπλοκάρει την συμφωνία  TPP και την ΤΤΙΡ με την ΕΕ ενεργώντας προστατευτικά για την χώρα του.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις πέρα από τον Ατλαντικό θα προκαλέσουν στις Βρυξέλλες έναν τεράστιο πολιτικό πονοκέφαλο λόγω των διαφορετικών σχεδίων που υπήρχαν . Τυχόν συμφωνία πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι σχεδόν αδύνατη.

Ο λόγος είναι ότι μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στους όρους της συμφωνίας, και είναι πιθανό να ασκήσουν  βέτο εάν Βρυξέλλες , εάν αυτές θελήσουν να συμφωνήσουν  σε μια διαδικασία επικύρωσης από όλα τα κοινοβούλια των 28 μελών.

Εμάς εδώ στην Ελλάδα δεν μας βρίσκουν αντίθετες οι απόψεις των δύο Αμερικανών υποψηφίων, διότι οι συμφωνίες αυτές θα ήταν η ολική καταστροφή όχι μόνο του ελληνικού έθνους . αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Οι αμερικανικές εταιρείες σε ήδη εφαρμοζόμενες αυτού του τύπου συμφωνίες,  έχουν ήδη μηνύσει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε σχέση με ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η εφαρμογή νέων πράσινων νόμων, παρεμβαίνοντας στην εξουσία κυβερνήσεων χωρών ολόκληρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ