Κόσμος

Η πρώτη Περιφερειακή βιβλιοθήκη της Βουλγαρίας σχεδιάστηκε από δύο απόφοιτες του Πανεπιστημίου Πατρών και φέρνει στο σήμερα την αρχιτεκτονική του μέλλοντος

Δύο απόφοιτες της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Μαρίνα Κουνάβη και η Κατερίνα Πετροχείλου κέρδισαν με την...
υπόλοιπη ομάδα των Architects for Urbanity το πρώτο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας για την κατασκευή του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης της πόλης. Η βιβλιοθήκη της Βάρνας αποτελεί ένα ίδρυμα ηλικίας 130 ετών, έχοντας μια συλλογή που απαριθμεί πάνω από 860.000 αντικείμενα διάσπαρτα σε έξι διαφορετικά κτίρια.

Πέρυσι αποφασίστηκε η διοργάνωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ένα νέο ενιαίο κτίριο που θα συγκεντρώνει όλη τη συλλογή. Ανάμεσα σε 370 συμμετοχές από 64 χώρες, τα αρχιτεκτονικά σχέδια των Architects for Urbanity κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Το περιοδικό Domus ενέταξε στην λίστα με τις καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές, αυτή του Πανεπιστημίου της Πάτρας που ήταν η μοναδική από την Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος με ενδιαφέρουσες ιδέες και επιλέχθηκε ένα άξιο έργο για το κτίριο της βιβλιοθήκης στη Βάρνα της ομάδας της οποίας επικεφαλής ήταν η Πατρινή Μαρία Κουνάβη .

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δήμο της Βάρνας και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων στη Βουλγαρία που κάλεσαν τους αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο να υποβάλουν προτάσεις.

Το ίδρυμα 130 ετών, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 860.000 αντικείμενα στη συλλογή του, έχει από καιρό εξαπλωθεί σε έξι διαφορετικά κτίρια σε όλη την πόλη της Βάρνας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το σπίτι της Βουλγαρίας στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Το νέο κτίριο θα συμβάλει στην επίτευξη της αποστολής της Βιβλιοθήκης για να μεταφέρει τη συλλογή τους κάτω από μία στέγη, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου για την πόλη.

Οι νικητές του βραβείου θα υπογράψουν σύμβαση με τον Δήμο της Βάρνας για την ανάπτυξη και την εκτέλεση του έργου, το οποίο έχει επί του παρόντος κατα εκτίμηση το ποσό των 600.000 λέβα (περ. US $ 329.130).

Οι διακυμάνσεις των χώρων σε επίπεδο φωτισμού, θορύβου, στάση και παροχής γνώσης διανθίζουν την έννοια βιβλιοθήκη. Παύει να υφίσταται για τον αναγνώστη αλλά υπάρχει για τον άνθρωπο. Το στιβαρό κομμάτι της βιβλιοθήκης φέρει τα γήινα στοιχεία μιας βιβλιοθήκης, τη διοίκηση και το αρχείο της.

Το κτίριο των Αrchitects for urbanity, παραμένει ανοικτό στο επίπεδο του δρόμου και επιτρέπει τη διεξαγωγή διαφορετικών εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, περφόρμανς και συναυλίες μουσικής. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ισόγειου μαζί με το εύθραυστο αρχιτεκτονικό όριο- το υαλοπέτασμα- ενοποιούν το κτίριο με τη γραμμική πλατεία και τη σοβιετικού πολεοδομικού σχεδιασμού λεωφόρο που βρίσκονται εμπρός του.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...