Πολιτική

Αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ τα δανεικά του κράτους από φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ

O εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ που περιλαμβάνονται στο Δελτίο για την εξέλιξη του Δημόσιου Χρέους, τα repos αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2016, φτάνοντας στο τέλος Ιουνίου στα 12,1 δισ. ευρώ.

Συνολικά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 328,3 δισ. ευρώ μαζί με την εκταμίευση των δόσεων από τον ESM. Στα 3,2 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Τι δείχνουν τα στοιχεία του δελτίου δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2015 στις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση χρησιμοποιήσε το εργαλείο του εσωτερικού δανεισμού με την κυβερνητική απόφαση για αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων συγκεκριμένων κατηγοριών φορέων από τράπεζες στην ΤτΕ. Η αξία τους τότε ήταν στα 10,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 τα repos διαμορφώνονταν στα 8,6 δις ευρώ.

Το επιτόκιο ήταν στο 3,72% το β΄ εξάμηνο του 2015 και υπάρχουν ακόμη φορείς που αρνούνται να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Απρίλιο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους εκπροσώπους των θεσμών μεταφέρθηκαν και πάλι διαθέσιμα από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου και μάλιστα η απόφαση νομοθετήθηκε με ΠΝΠ γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ