Κόσμος

Ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα στην Τουρκία μήπως πέσουν σε χέρια τρομοκρατών

Με ρώσικη ρουλέτα, παρομοιάζει η έκθεση του ινστιτούτου Stimson Center, την ασφάλεια των 50 περίπου αμερικανικών πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η βάση που βρίσκεται πολύ κοντά στα συριακά σύνορα, μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατών ή ακόμη χειρότερα, τα πυρηνικά να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων.
Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη εμφύλια σύρραξη στην Τουρκία δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων κατά πάσα πιθανότητα, ενώ στην έκθεση υπογραμμίζεται και το ότι η κατάσταση, παρά το ότι μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη, μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η έκθεση του Stimson Center, αφορά γενικά στο πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου και δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια εποχή που οι συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ μαίνεται.

Πάντως εκπρόσωπος του Πενταγώνου ερωτηθείς για το πόρισμα της έκθεσης όσον αφορά στα αμερικανικά πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τόσο των όπλων όσο και του προσωπικού.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας πάντως, 1 μήνα ακριβώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι διώξεις και οι συλλήψεις ατόμων συνεχίζονται.

Σήμερα η Αστυνομία, πραγματοποίησε εφόδους σε 3 δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, στο κύριο δικαστικό μέγαρο στη συνοικία Τσακλαγιάν καθώς και σε δύο άλλα μέγαρα στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 173 μελών του προσωπικού τους.

Μερικοί από τους συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για ανάκριση, σε σχέση με το πραξικόπημα και με το κίνημα Γκιουλέν.

Αλλά το κυνήγι γκιουλενιστών, δεν διεξάγεται μόνο εντός της χώρας. Όπως αποκάλυψε σήμερα ο Δήμαρχος του Βερολίνου, Τούρκοι αξιωματούχοι τον πλησίασαν αμέσως μετά το πραξικόπημα και του ζήτησαν να εντοπίσει στην Γερμανία και να παραδώσει οπαδούς του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κάτι το οποίο απέρριψε, όπως δήλωσε, ασυζητητί.
Πηγή: ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...