Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα η φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καθώς παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι του Σαββάτου εξακολουθεί να είναι ανεξελέγκτη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων ήταν να μην πνεύσουν βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις φλόγες προς την πόλη.

Στη Λίμνη έχει δέσει το καπετάν Αριστείδης για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρξει ανάγκη εκκένωσης της κωμόπολης.

Λόγω της νύχτας δεν μετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα.

Εν τω μεταξύ, προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η  πύρινη λαίλαπα, καθώς  εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τόσκας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Λίμνη Ευβοίας

Στη Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες, παρατηρήθηκε μερική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Αποστόλου: Ολος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, και δεδομένου της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας,θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Κάτοικοι της Λίμνης: Η φωτιά είναι πολύ κοντά, φοβόμαστε για τα σπίτια μας

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στην λίμνη Εύβοιας βλέποντας το πύρινο μέτωπο των 15 χιλιομέτρων να πλησιάζει σε σπίτια. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η στάχτη σε συνδυασμό με τον πυκνό καπνό είναι αποπνικτική ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Όπως λένε στο protothema.gr:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τους καπνούς. Η φωτιά είναι πολύ κοντά και φοβόμαστε για τα σπίτια μας. Παλεύουμε μαζί με τους πυροσβέστες, αλλά δυστυχώς οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φωτιά».

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν τμήματα του πεζοπόρου, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διευθύνσεις εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης. Πολλοί κάτοικοι πάντως που βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει στα σπίτια τους δεν εγκαταλείπουν και παραμένουν όπως λένε στο protothema.gr «είμαστε με ένα λάστιχο στο χέρι και ρίχνουμε συνεχώς νερό. Φοβόμαστε αλλά δεν εγκαταλείπουμε ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι».

Ένας άλλος κάτοικος που μίλησε στο protothema.gr, είπε πως «η φωτιά έχει φτάσει στο γήπεδο και στο γυμνάσιο. Δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη για εκκένωση, αλλά περιμένουμε.

Η ιδιοκτήτρια του καφενείου της περιοχής δήλωσε στο protothema.gr ότι «εδώ καιγόμαστε. Έχει φτάσει η φωτιά στο γυμνάσιο, στο ένα χιλιόμετρο απόσταση. Πετούν συνεχώς ελικόπτερα από πάνω μας και ρίχνουν νερό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...