Αρχείο

Έτοιμοι για εκκένωση: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ενώ στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν πυροσβέστες, φαντάροι, εθελοντές καθώς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή δεν απειλεί τον οικισμό της Λίμνης, ούτε έκαψε το σχολείο και το γήπεδο όπως ακούστηκε. Στο σημείο ωστόσο παραμένουν δυνάμεις για το φόβο των αναζωπυρώσεων, ενώ ο δρόμος προς Λίμνη παραμένει κλειστός.

Η φωτιά συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να επεκταθεί στο όρος Καντήλι. Οι άνεμοι που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή είναι γύρω στα 3 με 4 μποφόρ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, συνολικά 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα, με τη συμμετοχή τριών αεροσκαφών και τριών ελικοπτέρων. πηγή:eviaportal.gr

Στη Λίμνη Ευβοίας ο Τόσκας

Στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος αυτήν την ώρα προεδρεύει σύσκεψης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, παρότι η κατάσταση φαίνεται να καλυτερεύει από χθες. Στη συνέχεια, ο κ. Τόσκας θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Τόσκας μίλησε με τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή και τους ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Φαίνεται πως κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση μετά το μεσημέρι, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή δυναμώνουν και φτάνουν τα 5-6 μποφόρ
Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης - που συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας -χωρίς όμως τη συνδρομή των εναέριων - έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, των Δήμων και όλων των αρχών, καθώς και της κρατικής μηχανής θεωρείται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η Λίμνη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Έτοιμοι για εκκένωση

Πλέον, το πύρινο μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 22 χιλιόμετρα και οι φλόγες καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους με την περιοχή να θυμίζει κρανίου τόπος.

Ηδη οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και στο λιμάνι της Λίμνης έχει δέσει το «Καπετάν Αριστείδης» από την Αιδηψό για να επιβιβαστούν οι κάτοικοι σε περίπτωση εκκένωσης του χωριού, ενώ υπάρχουν και πολλά ασθενοφόρα.

Όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκε και η Μονή στην περιοχή, ενώ οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους.
Την κατάσβεση της φωτιάς δυσκολεύει η παραγωγή ρητίνης στην περιοχή. Mέχρι στιγμής έχουν καεί εξοχικές κατοικίες, αποθήκες και μία ξενοδοχειακή μονάδα.


«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Σήμερα, Δευτέρα, στη Λίμνη Ευβοίας θα φτάσει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Αναφερόμενος στον κίνδυνο αναζωπύρωσης σημείωσε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες ώστε να αποφευχθεί.

Βελτιωμένη η κατάσταση

Η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Η πύλη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, δεν υπάρχει πανικός και οι πολίτες επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

Φωτογραφίες: ΙCONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...