Αρχείο

«Kόφτης» σε μισθούς-συντάξεις και ΕΝΦΙΑ "τινάζουν" στον αέρα την ελληνική κοινωνία - Τι προβλέπουν

Πάνω από μισθούς και συντάξεις βρίσκεται πλέον ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης». Το τεχνικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που δημοσιοποίησαν οι Βρυξέλλες, αποκαλύπτει ότι ο «κόφτης» δείχνει ευθέως, τις συντάξεις και ακολουθούν οι μισθοί του Δημοσίου.

Σε ειδικό κεφάλαιο του μνημονίου καθορίζονται κατά περίπτωση τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών (σε καθαρή και μικτή δημοσιονομική βάση) στην περίπτωση που την ερχόμενη άνοιξη η Eurostat κρίνει αναγκαία τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.

Tο τεχνικό μνημόνιο προβλέπει πως εάν υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση από τον στόχο των πλεονασμάτων και υπάρχει ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού, τότε το ποσό της εξοικονόμησης θα προέρχεται:

Κατά 45% από δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο.
Κατά 15% από δαπάνες για συντάξεις.
Κατά 19,3% από μειώσεις προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.
Κατά 20,7% (και μέχρι το ποσό της απαιτούμενης διόρθωσης) θα προέλθει από την περικοπή ελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5% της ανώτατης οροφής που ορίζεται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται πως το ο μηχανισμός του «κόφτη», όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει ότι:

Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως και 0,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 0,5% του ΑΕΠ.
Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 1% του ΑΕΠ.
Εάν η απόκλιση είναι από 1,26% έως και 1,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 1,5% του ΑΕΠ.
Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως και 2,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, ύψους 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των Ευρωπαίων για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημόσιου τομέα το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόνο 55 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ δεν συνυπολογίζονται λόγω των απωλειών που έχει το κράτος από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και την πτώση της κατανάλωσης.

Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός εξοικονομεί 85 ευρώ αφού, σύμφωνα με τους δανειστές, χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

Μάλιστα, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται, για τους δανειστές, ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης ακόμη και από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους...
Την ίδια στιγμή, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριo, που θα αρχίσουν να έρχονται τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πληρωμή θα γίνει σε τέσσερις δόσεις όπως όλα δείχνουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι«υπάρχει αγωνία να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, και να γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ελπίζουμε χωρίς προβλήματα γιατί δεν έχουμε και την καλύτερη μηχανοργάνωση».

Διευκρίνισε μιλώντας στον σταθμό Real ότι στόχος είναι η καταβολή του φόρου να γίνει σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, «αν προλάβουμε και από τον Σεπτέμβριο, μακάρι και από τον Αύγουστο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν οι δόσεις θα είναι τέσσερις, είπε ότι «βλέποντας τα πράγματα με ρεαλισμό» αυτό είναι «το πιο πιθανό» σενάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η καταβολή των σχετικών δόσεων του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.

Ο ΕΝΦΙΑ ωστόσο θα είναι σημαντικά φουσκωμένος:

Ειδικότερα αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων, ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας έπαυσαν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
Με τον νόμο 4389/2016 επίσης μειώθηκε από 300.000 σε 200.000 το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο και αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.
Δεν ισχύει από φέτος πλέον η μείωση κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ