Αρχείο

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» - Επέμβαση ετοιμάζουν οι ειδικές δυνάμεις - Ανάκληση των αδειών των γιατρών και των νοσηλευτών


Οι αστυνομικοί αυτή την ώρα ζητούν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν και τις κάμερες να κλείσουν κάτι που σημαίνει πως  θα γίνει επέμβαση των ειδικών δυνάμεων από στιγμή σε στιγμή.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.
«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε πριν από λίγο η Αστυνομία στο Twitter, ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), μετέδωσε ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.
Το facebook ενεργοποίησε την εφαρμογή safety check . Είναι κάτι αντίστοιχο με το check in, ωστόσο τη συγκεκριμένη εφαρμογή την ενεργοποιεί το facebook όταν υπάρχει κίνδυνος, όπως τρομοκρατική επίθεση, σεισμός κλπ. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν ότι είναι ασφαλείς.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

Στο μεταξύ έχει εκκενωθεί ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των τρένων, του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στην επιχείρηση συνδράμει και ελικόπτερο.

Στο μεταξύ έχει εκκενωθεί ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των τρένων, του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, τη μεγαλούπολη της νότιας Γερμανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Επικρατεί ακόμη σύγχυση για τον απολογισμό των θυμάτων· μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές απομακρύνουν πολίτες—πελάτες και εργαζόμενους—από το εμπορικό κέντρο Olympia, ωστόσο πολλοί άλλοι πιστεύεται ότι ακόμη κρύβονται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπάρχουν πολλοί δράστες, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδείς έχει συλληφθεί. Πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία έκαναν λόγο για τρεις υπόπτους, οπλισμένους με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου με τουλάχιστον έναν να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η ανταποκρίτια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία μετέδωσε επιπλέον ότι το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά μμε ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση που έκανε ένας έφηβος πρόσφυγας με τσεκούρι μέσα σε ένα τρένο.

Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη—των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Ως τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά πληροφορία για τα κίνητρα των δραστών. Η γερμανική αστυνομία περιορίζεται μέχρι τώρα να κάνει λόγο για μια πιθανόν «τρομοκρατική» ενέργεια.

Amateur footage appears to show a gunman on a rooftop in #Munich talking to person filming: https://t.co/Djhv5jHYk0 https://t.co/msUe1QQRRL

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ