Εθνικά θέματα

Τζ. Γκάλμπρεϊθ για σχέδιο δραχμής: «Ήταν έκτακτο σχέδιο και δημιουργήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού»

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα Diem 25 ο καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει ότι το Σχέδιο Β (plan X) που εκπόνησε για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση στη νέα δραχμή, ήταν κατ' εντολήν του Αλέξη Τσίπρα.

«Ηταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή μου σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα"» γράφει ο διάσημος καθηγητής στο άρθρο του για να εξηγήσει: «Επρόκειτο για την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου - κατ' εντολή του πρωθυπουργού - σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Οπως σημειώνει ο Γκάλμπρεϊθ «ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» και συνεχίζει τις αποκαλύψεις: «Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου».

Οπως εξηγεί «η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ