Πολιτική

Συνάντηση Α.Τσίπρα-Τ.Λιου στο Μαξίμου: Χρέος και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Κομβικής σημασίας συνάντηση για τις εξελίξεις στην οικονομία έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 2 το μεσημέρι υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Με φόντο την αναταραχή στην Τουρκία και ενόψει πάντα της δεύτερης αξιολόγησης, η κινητικότητα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι μεγάλη. Η «ατζέντα» του σημερινού τετ α τετ, περιλαμβάνει το επίμαχο ζήτημα για την ελάφρυνση του χρέους, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα εργασιακά και όλα αυτά στη σκιά των εξελίξεων στη γείτονα.

Το μήνυμα Λιου για το Χρέος
Ο Αμερικανός υπουργός μόλις χθες έστειλε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του Χρέους με συνέντευξή του στους Financial Times, συνδέοντας το ρόλο της χώρας μας και την ανάγκη για λύση με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. «Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», τόνισε.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θεωρεί «χρήσιμη από κάθε άποψη» τόσο την επίσκεψη του Τζακ Λιου όπως και αυτή του Επιτρόπου Μοσκοβισί, με το βλέμμα φυσικά να είναι στραμμένο στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών G20 στην Κίνα. Θεωρείται δεδομένο άλλωστε ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις εκεί συνομιλίες των Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμλουμ, Κ. Παντοάν κ.α.

Τι θα πει ο Τσίπρας για Χρέος και εργασιακά
Με δεδομένη τη συμφωνία Αθήνας και ΗΠΑ ότι η έξοδος από τη λιτότητα πρέπει να συμβαδίσει με την αποτελεσματική μείωση του Χρέους (κάτι που ειπώθηκε και στη συνάντηση Ομπάμα- Τσίπρα), κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωσή του.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο σκέλος των εργασιακών και με δεδομένη τη σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να προχωρήσει με «αποφάσεις που δεν θα πρέπει να απέχουν από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...