Εθνικά θέματα

Πραξικόπημα στην Κύπρο:Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

ΟΛΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ:Το σημερινό πραξικόπημα στην Τουρκία, 15 Ιουλίου 2016, λαμβάνει χώρα κατά σύμπτωση (;) την ίδια ημερομηνία με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, από στρατιωτικούς εναντίον του Μακάριου.

Η wikipedia.org αναφέρει:

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο είχε ως πλαίσιο το νησί της Κύπρου της δεκαετίας του 1970, μετά τις εντάσεις και συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας του νησιού έπειτα από την ανεξαρτησία του 1960, με τις δύο αυτές κοινότητες να είναι ήδη χωρισμένες από την φυσική παρουσία δυνάμεων του ΟΗΕ : την Ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο.

Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της περιόδου της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις να στρατοπεδεύσουν στο νησί, με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να προσχωρούν στη δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων για την προστασία των αντίστοιχων κοινοτήτων τους.

Έτσι, στις 15 Ιουλίου του 1974 εκδηλώθηκε στην Κύπρο πραξικόπημα από ομάδα στρατιωτικών, μέρους της Εθνοφρουράς, (με υποστήριξη δυνάμεων και από κάποιους Ελληνοκύπριους και Έλληνες παραστρατιωτικούς), εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄. Πέντε μέρες αργότερα η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόφαση και έκτοτε κατέχει πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Μακάριος διασώθηκε και μεταφέρθηκε, μέσω Μάλτας και Λονδίνου στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (19 Ιουλίου) στην οποία και κατήγγειλε την Ελληνική χούντα για "εισβολή στην Κύπρο" ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο σίγουρο ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής που πράγματι άρχισε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Μακαρίου. Στις 17 Ιουλίου σε συνάντηση στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό Γουίλσον (Πρακτικά Συνάντησης στο βιβλίο "Η Τραγική Αναμέτρηση και η Προδοσία της Κύπρου") είπε το ακόλουθο: "Ποια πρακτικά μέτρα μπορούν να παρθούν -από την Τουρκία- Είναι ενάντια στα Τουρκικά συμφέροντα να γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ