Πολιτική

Με «γεμάτη» ατζέντα το τετ-α-τετ Α.Τσίπρα - Μ.Ομπάμα στη Βαρσοβία - Τι θα συζητήσουν

Στη Βαρσοβία στις 14:30 το μεσημέρι το τετ-α-τετ Α.Τσίπρα-Μ.Ομπάμα. Η ατζέντα θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος, ζητήματα που αφορούν στην Ευρώπη, στο προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας όπως Ουκρανία, βρετανικό δημοψήφισμα, η πορεία της ΕΕ.
Από χθες, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί όπως εξηγούσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει μέσα σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα, «χρόνος ρεκόρ», να πραγματοποιήσει «ένα τόσο κρίσιμο γύρο επαφών με τους τρεις μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε συζητήσει στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επισφραγίζοντας μία στρατηγικής σημασίας συνεργασίας για τη χώρα μας, ενώ ήταν τέλη Μαΐου όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε Αθήνα και Άγιον Ορος.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχουν τα μηνύματα που αναμένεται να ανταλλάξουν για την ελληνική κρίση, την πορεία του Προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Και φυσικά μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, είναι το θέμα της ρύθμισης του Χρέους για την οποία η Αμερικανική πλευρά και το ΔΝΤ έχουν στείλει θετικά μηνύματα, χωρίς ωστόσο ως τώρα να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο.

Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής ενόψει της Συνόδου ήταν εντατική και προηγήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο εξωτερικών, παρουσία συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου. Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Πέμπτης διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού δέχτηκε τηλεφώνημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ ζητήθηκε το «ραντεβού» και κατόπιν συνεννοήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές οριστικοποιήθηκε.

Τί είπε χθες ο Α.Τσίπρας και τί συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και παράλληλα δύναμη ειρήνης και συνεργασίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παρέμβασή του στην συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από χθες, Σάββατο, στη Βαρσοβία.

Στην παρέμβασή του χθες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων και σημείωσε την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Για το θέμα της Ρωσίας που αποτελεί το κύριο αντικείμενο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε την στάση της, αλλά επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων μας, όπως οφείλουμε. Αναμένουμε όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε «επιθετικής ενέργειας» της Ρωσίας και ανέθεσαν στους απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα το σκεπτικό των κινήσεων αυτών την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνολικά, τέσσερα τάγματα που θα αποτελούνται από 3.000 έως 4.000 στρατιώτες θα μετακινηθούν στη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση, με στόχο να «υπερασπιστούν» τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης από τυχόν επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Αυτά τα τάγματα θα είναι ισχυρά και θα είναι πολυεθνικά. Καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση εναντίον ενός (κράτους) συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με την τακτική του ΝΑΤΟ, σημείωσε όμως ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία. Η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά, συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης. Στο πλαίσιο αυτό αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση. Με τον ίδιο τρόπο που επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας. Η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε οι πρωθυπουργός. Ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το έργο μας ακολουθώντας την διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνωρίζουμε, από την πρόσφατη ή παλαιότερη εμπειρία πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εκτός από την αστάθεια στο Βορρά υπάρχει αστάθεια στο Νότο, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων. Και βέβαια όπως γνωρίζετε η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταναστευτικών πιέσεων, ανάφερε. Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια για αυτό το στόχο, τόσο μέσω όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, όσο και διαμορφώνοντας διμερή και τριμερή σχήματα διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...