Πολιτική

ΕΞΥΠΝΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ! Μαθήματα οικονομίας για τα μικρά παιδιά – Από τη θεωρία στην πράξη – Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

To… χρώμα του χρήματος στον παιδικό μικρόκοσμο είναι πάντα λαμπερό και άφθαρτο. Πρακτικά τα παιδιά μαθαίνουν στην αρχή της σχολικής τους ηλικίας να ξεχωρίζουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, να μετρούν, να κάνουν συναλλαγές, να παίρνουν τα σωστά ρέστα.

Αυτό που δεν φαίνεται όμως να μαθαίνουν πλέον εύκολα, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ότι τα χρήματα δεν τα «γεννάει» το πορτοφόλι του μπαμπά ή της μαμάς ούτε και ο κουμπαράς που έχουν στο δωμάτιό τους.

Προϋπόθεση για να αποκτήσουν τα παιδιά μια υγιή σχέση με το χρήμα είναι να έχουν ξεκαθαρίσει οι γονείς τους τη δική τους προσωπική στάση απέναντι σε αυτό. Να μην αρκούνται πχ σε παρατηρήσεις γενικού τύπου ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία» και ταυτόχρονα η δική τους η καθημερινότητα να περιστρέφεται γύρω από τις δυσκολίες που επιφέρει η έλλειψη χρήματος. Το χαρτζιλίκι μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μάθημα για τα παιδιά και να θέσει τις βάσεις για μια σωστή διαχείριση και στην ενήλικη ζωή τους.

Δεν είσαστε λίγοι αυτοί που σκέφτεστε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι. Αναρωτιέστε εάν είναι έτοιμο να το διαχειριστεί; Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε χαρτζιλίκι περίπου στα οκτώ με δέκα χρόνια, δοκιμαστικά στην αρχή, και μετά το καθιερώνετε. Είναι σημαντικό όμως να του διδάξετε πώς να το διαχειριστεί. Και, φυσικά, να μην πείτε «είναι δικά σου, καν’ τα ότι θέλεις».

Στην αρχή καταγράψτε μαζί ποιες είναι οι εβδομαδιαίες ανάγκες του και ανάλογα υπολογίστε το ποσό που θα του δώσετε. Όσο μεγαλώνει το παιδί, οι ανάγκες και οι συνήθειές του διαφοροποιούνται, οπότε αναπροσαρμόζεται και το χαρτζιλίκι.

Συχνά, παρατηρούμε ότι το παιδί σπαταλά σε δύο ημέρες το «βδομαδιάτικο» του, οπότε σας ζητά κι άλλα χρήματα, κι εσείς συνήθως αναγκάζεστε να του ξαναδώσετε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δυσκολεύεται στη διαχείριση και πρέπει να το βοηθήσετε. Εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να κάνει σύγκριση με τα άλλα παιδιά, κυρίως αν αυτά διαθέτουν περισσότερα χρήματα.

Προτείνετε του να αποταμιεύει ένα μέρος των χρημάτων που του δίνουν οι συγγενείς ή φίλοι στον κουμπαρά του, ώστε μόλις συγκεντρώσει ένα ποσό, να αγοράσει κάτι που επιθυμεί. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του και να μην το σπαταλά.

Πολλοί γονείς, μέχρι πρότινος, πρόβαλλαν στο παιδί τους τη δική τους στερημένη παιδική ηλικία, προσφέροντάς τους ότι δεν είχαν εκείνοι. Σήμερα, με την οικονομική κρίση που μας καταδυναστεύει, σταδιακά αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί σας προτιμά τα δική σας παρέα από όλα τα χρήματα και τα παιχνίδια του κόσμου!

financialbox.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ