Κόσμος

Διοικητής της 19ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Τουρκία: ''Δεν μετανιώνω που κατέλαβα τη γέφυρα του Βοσπόρου''

Ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων του τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία υποστήριξε ο διοικητής της 19ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Νιχαγιέτ Ονλού. Στην κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα ο Ονλού δήλωσε πως δεν μετανιώνει που έκλεισε τη γέφυρα του Βοσπόρου με τανκς και τεθωρακισμένα το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου λέγοντας μάλιστα πως πιστεύει ότι η κατάληψη της γέφυρας του Βοσπόρου ήταν μια σωστή κίνηση.

Ο Νιχαγιέτ Ονλού δήλωσε πως έπειτα από οδηγίες έστειλε 27 τανκς και πάνω από δέκα τεθωρακισμένα οχήματα από την Πέργαμο στη Σμύρνη.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου, παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν που έδωσε την εντολή ώστε τα τανκς της ταξιαρχίας του να καταλάβουν τις γέφυρες του Βοσπόρου.

Συγκεκριμένα ο διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατέθεσε στον εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης ότι «Την Τετάρτη 13 Ιουλίου με επισκέφθηκε ο υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με έδρα το Καραμάν Μαράς, ο συνταγματάρχης Ουζάι Σαχίν. Εκείνος ήταν που μου ανέφερε το Σχέδιο "Γιλντιρίμ", που αφορούσε την Επιχείρηση "Ειρήνη στην Πατρίδα"».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ