Κόσμος

Βρετανικό think tank: Αν η Σκωτία μπει στην ΕΕ θα μετατραπεί σε «Ελλάδα χωρίς ήλιο»

H επιθυμία της πρωθυπουργού της Σκωτίας για ανεξαρτησία θα μετατρέψει την περιοχή σε «Ελλάδα χωρίς ήλιο», προειδοποιεί δεξιό think tank που επικαλείται η telegraph.

Και αυτό γιατί όπως λέει η οικονομία της Σκωτίας είναι πολύ πιο εξαρτημένο από το Ηνωμένο Βασίλειο από ότι από την ΕΕ. Το εν λόγω think tank, αμφισβητεί την «οικονομική λογική» της ανεξαρτησίας, σημειώνοντας ότι το εμπόριο της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 4 φορές μεγαλύτερο από ότι με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και προειδοποιεί ότι η το να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα την εξέθετε σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του σχεδίου τη Στέρτζον, σημειώνει η Telegraph, είναι ότι με την αποχώρηση από το ΗΒ και την είσοδο στην ΕΕ, με την παράλληλη υιοθέτηση του ευρώ, θα σημάνει και μεγαλύτερη έκθεση στις οικονομίες της ευρωζώνης, συνολική κατάρρευση των εσόδων της Βόρειας Θάλασσας μαι την συσσώρευση μαζικών ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της Σκωτίας.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση σημειώνεται ότι η Σκωτία δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με άλλες χώρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ακραία οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας «αναμφίβολα χρησιμεύουν ως χρήσιμες υπενθυμίσεις ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα μπορεί να καταλήξουν να υποφέρουν στο εσωτερικό του ευρώ».

Η προειδοποίηση για τις οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου-επιθυμία της Στέρτζον την ώρα που ο πρώην ηγέτης του σκωτσέζικου κόμματος SNP, Τζιμ Σίλιαρς, υποστήριξε ότι η αγορά του ΗΒ είναι πιο σημαντική για τα σκωτσέζικα αγαθά από ότι αυτή της ΕΕ.

Ο Σίλιαρς κριτίκαρες την Στέρτζον για σύνδεση του κινήματος ανεξαρτησίας με την ένταξη στην ΕΕκ και προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήττα, σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιμένουν να δουν τους όρους της συμφωνίας για το Brexit μεταξύ ΗΒ και ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυρία Στέρτζον την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους ηγέτες για το κατά πόσο θα μπορούσε η Σκωτία, εφόσον πάρει «διαζύγιο» από το ΗΒ θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει ανοιχτά αυτιά, ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι δεν εφόσον φεύγει η Μεγάλη Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία από την ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr, φωτογραφία: Shutterstock/Lukassek

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ