Κοινωνία

Ασφαλιστικά Ταμεία: 60.000 κατασχετήρια αλλά σε... άδειους λογαριασμούς

Μπορεί τα κατασχετήρια να πέφτουν βροχή για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων ωστόσο οι καταθετικοί λογαριασμοί, σε ποσοστό που ανέρχεται σε 70%, έχουν μέσα ποσά της τάξης των 0,02 ευρώ έως και 100 ευρώ.

Σε πολλές, δε περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις καθώς δεν βρίσκουν τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), πλην όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και 100 ευρώ έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν δεκάδες εκατομμύρια.

Σε καθημερινή βάση το ΚΕΑΟ στέλνει περί τα 600 κατασχετήρια στις τράπεζες με εντολές είσπραξης εις βάρος οφειλετών των Ταμείων. Μια εντολή μπορεί να πάει για τον ίδιο τον οφειλέτη και στις 4 συστημικές τράπεζες. Στον ένα λογαριασμό μπορούν να βρεθούν 50 ευρώ, στον άλλον 30 ή ακόμη και 10 ή 5 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ