Εθνικά θέματα

"Αν Είναι Δυνατόν" ... ο ΟΗΕ να Βλέπει Ευνοϊκές Συνθήκες για Λύση του Κυπριακού μετά το Πραξικόπημα στην Τουρκία !!!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν ο ειδικός ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έιντε να βλέπει ευνοϊκές συνθήκες για λύση του Κυπριακού, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, όταν ο Ερντογάν απαγόρευσε μέχρι και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εξοντώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή ανεξάρτητα προέλευσης. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα ο Ερντογάν δούλευε για την διεθνή νομιμοποίηση του μορφώματος και των ηγετών του στα κατεχόμενα και την ουσιαστική διαίρεση του νησιού, τώρα μετά το πραξικόπημα θα αλλάξει τακτική … Όχι μόνο δεν θα αλλάξει κάτι κ. Έιντε αλλά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Μόνο που ο ΟΗΕ επειδή δεν έβλεπε ποτέ του με ουδετερότητα το Κυπριακό αλλά με φιλοτουρκική διάθεση, υπό αυτή την έννοια σίγουρα οι συνθήκες θα γίνουν πιο τουρκικές με τις οδηγίες του αναγεννημένου Ερντογάν… , αυτό ξέχασε να πει στην δήλωση του ο Έϊντε …

Έτσι,  το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν μια υπενθύμιση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι πάντοτε θετικό για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, επαναλαμβάνοντας ότι οι Κύπριοι πρέπει να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη δυναμική για επίλυση του προβλήματος !!!!!! Αυτή, επανέλαβε ο κ. Έιντε, είναι η ευκαιρία για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο Ειδικός Σύμβουλος εξέφρασε επίσης της θέση ότι η διεθνής υποστήριξη στη διαδικασία δεν έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι παραμένουν δεσμευμένες και υποστηρικτικές προς τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι «Εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον τρόπο που εργαζόμαστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, νομίζω πως θα είμαστε σε καλή θέση» !!!!!

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε , «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι σε αυτή την κατάσταση που να οδηγεί σε καθυστέρηση ή αναστολή των συνομιλιών στο Κυπριακό, αυτή είναι η άποψη και των δύο ηγετών. Συναντήθηκα με τον Ακιντζί μόλις τώρα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Αναστασιάδη και συμφωνούν πλήρως με αυτό. Θα συναντηθούμε αύριο όπως έχει προγραμματιστεί και θα συνεχίσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Θέλω να επαναλάβω ότι εάν ξεσπάσει μια κρίση σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, δεν θα ξεσπάσει εντός των συνομιλιών. Είναι πιο πιθανό ένα εξωτερικό σοκ να δημιουργήσει δυσκολίες στις συνομιλίες. Δεν συνέβη αυτή τη φορά αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω που δεν είναι πάντοτε συνεργάσιμος και είναι ένα ακόμα επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, σταθερά και αξιόπιστα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Θεωρούμε ότι ο κ. Έιντε είναι εκτός τόπου και χρόνου εάν νομίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα εκβιάσει για μια ακόμα πιο φιλοτουρκική λύση για το Κυπριακό. Αυτό βέβαια ο φιλότουρκος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ το ξέρει πολύ καλά ότι θα συμβεί και μάλιστα θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να περάσει τις νέες τουρκικές απαιτήσεις, αλλά προς το παρόν χρειάζεται να ηρεμήσει τα πράγματα κυρίως προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά, που σίγουρα και λογικά θα πρέπει να είναι περισσότερο επιφυλακτική από δω και πέρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ