Εθνικά θέματα

“Ένας πτυχιούχος ΕΜΘ δεν ενδιαφέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις”;

Ένας καλός μάνατζερ στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα αδιαφορούσε για τους πτυχιούχους ΕΜΘ; Το ερώτημα τίθεται από έναν ΕΜΘ και δεν είναι το μόνο.

Το κείμενό του:

Σε όλους τους σύγχρονους οργανισμούς, οι καλοί μάνατζερς φροντίζουν για την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών τους, πληρώνοντας για τη συμμετοχή των στελεχών σε σεμινάρια, σε συνέδρια, σε προπτυχιακά και σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σε κάθε είδους επιμορφώσεις, επενδύοντας με κάθε τρόπο στο ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Αυτές οι δράσεις των σύγχρονων οργανισμών, δεν γίνονται στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής η οποία σκοπεύει στην προσωπική ανάπτυξη του προσωπικού τους, αλλά αποτελούν σημαντικές αποδοτικές επενδύσεις, επωφελείς για το σύνολο του οργανισμού. Τα οφέλη από τα επιμορφωμένα στελέχη, θα επιτρέψουν στον ίδιο τον οργανισμό να γίνει περισσότερο αποδοτικός και αποτελεσματικός.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Ένας μεγάλος αριθμός Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών ΕΜΘ παράλληλα με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, αποφάσισε να σπουδάσει και να αφιερώσει τον ελάχιστο προσωπικό του χρόνο και μεγάλο μέρος του μισθού του, ακολουθώντας ένα προσωπικό αχαρτογράφητο, μαθησιακό μονοπάτι, κόντρα σε όλα τα δεδομένα. Αυτά τα στελέχη, τα οποία επιμορφώθηκαν σε διάφορα επιστημονικά πεδία, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, αποφάσισαν να προσφέρουν την πιστοποίηση και τις γνώσεις τους, στην υπηρεσία τους, εντελώς δωρεάν, καταθέτοντας το πτυχίο τους σε αυτή.

Έχουμε λοιπόν τα εξής δεδομένα: Οι Ένοπλες Δυνάμεις προσέλαβαν ΕΜΘ απόφοιτους λυκείου και βρέθηκαν να έχουν στο δυναμικό τους μερικούς από αυτούς τους ΕΜΘ, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Για αυτή την εκπαιδευτική αναβάθμιση του συγκεκριμένου προσωπικού οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν δαπάνησαν ούτε ένα ευρώ.

Και τι κάνουν οι μάνατζερς των Ενόπλων Δυνάμεων για αυτό το προσωπικό; Αδιαφορούν και κάνουν ότι δεν υπάρχει…Στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, ένας ΕΜΘ με πτυχίο πανεπιστημίου δεν έχει καμία βαθμολογική, διοικητική, επαγγελματική, οικονομική, ηθική, μοριοδοτική διαφορά, με έναν ΕΜΘ απόφοιτο λυκείου!

Οι ΕΜΘ με πτυχίο πανεπιστημίου, προσπαθούν να μεταταχθούν σε ανώτερη βαθμίδα, μέσα από διαδικασίες που δήθεν αναθεωρούνται αλλά επί της ουσίας παραμένουν προσηλωμένες στον σκοπό τους, ο οποίος είναι ένας: να μη μεταταχθεί κανένας ΕΜΘ. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει κάποιος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ΕΜΘ να μεταταχθεί, που θα μεταταχθεί; Στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών! Δηλαδή ο ΕΜΘ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, αν καταφέρει να μεταταχθεί θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένος που οι Ένοπλες Δυνάμεις τον τοποθέτησαν στην κατηγορία των ΑΣΣΥ…

Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα ρυθμίσει θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καλό θα είναι να αναρωτηθούν οι μάνατζερς των επιτελείων, αν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο προσωπικό με τρόπο που προωθεί την εξέλιξη του οργανισμού τους, αν εκμεταλλεύονται κατάλληλα το συγκεκριμένο προσωπικό το οποίο διαθέτει τα δεδομένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αν η τοποθέτηση των πτυχίων των ΕΜΘ σε ένα «επαγγελματικό κενό» είναι επωφελής για τον οργανισμό τους, αν η αντιμετώπιση των πτυχιούχων ΕΜΘ από τους μάνατζερς ενθαρρύνει το σύνολο των υπαξιωματικών να αποκτήσει νέες πανεπιστημιακές ή τεχνολογικές γνώσεις, αν η αντιμετώπιση των πτυχιούχων ΕΜΘ αμβλύνει τις ανισότητες, αν η αντιμετώπιση των πτυχιούχων ΕΜΘ γίνεται μέσα από μια σύγχρονη καθαρή ματιά ή έχει τις ρίζες της σε παλιές αντιλήψεις, αν πραγματικά ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τα πτυχία των υπαξιωματικών τα οποία αποκτώνται έξω και πέρα από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων και τέλος, αν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες των μετατάξεων προωθούν την ένταξη και την διασύνδεση των υπαξιωματικών με το εκπαιδευτικό συνεχές, έξω από τα ένστολα σύνορα.

Αν δεν λυθεί και τώρα το θέμα των μετατάξεων των ΕΜΘ στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τρόπο που θα δικαιώνει όλους τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τότε ίσως θα πρέπει η συζήτηση αυτού του θέματος, να μεταφερθεί σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου και τότε θα ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα, για το ποιος είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ποιος δεν είναι, αν και πότε προκηρύσσονται οι μετατάξεις, ποιος αποφασίζει για τις μετατάξεις, με ποια κριτήρια αποφασίζει, ποια είναι η αντίστοιχη κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις στην οποία ίσως να πρέπει να μεταταχθούν οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ΕΜΘ και άλλα πολλά. Φαντάζομαι ότι αν φτάσουμε εκεί και χρειαστεί να τοποθετηθούν επί του θέματος, υπουργεία, φορείς, νομικοί και εργατολόγοι, η συζήτηση αυτή θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα είναι αποκαλυπτική, και θα δρομολογήσει νέες εξελίξεις…

Militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ