Υγεία

Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Το περικοιλιακό λίπος θεωρείται το πιο επικίνδυνο για την υγεία, καθώς αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, θέματα μεταβολισμού και διαβήτη.

Στην απώλεια του λίπους της κοιλιάς, σημαντικό ρόλο παίζει η συστηματική άσκηση. Από μόνη της όμως δεν αρκεί, γι’ αυτό πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας, λίγο περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα μπορεί να μειώσουν σημαντικά το λίπος στην κοιλιά των νέων ανθρώπων.
Έφηβοι ηλικίας 11 έως 17 ετών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους και είχαν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά τους, αύξησαν την κατανάλωση φυτικής προέλευσης τροφίμων και μέσα σε δύο χρόνια είδαν την κοιλιά τους να υποχωρεί αισθητά.

Όσοι όμως μείωσαν τις φυτικές ίνες, είδαν την κοιλιά τους να «φουσκώνει» ακόμα περισσότερο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 85 υπέρβαρα αγόρια και κορίτσια να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους – διαδικασία που επανέλαβαν έπειτα από 2 χρόνια. Επιπλέον, μέτρησαν την περίμετρο της μέσης τους.

Όπως απεδείχθη, στη διάρκεια της διετίας οι 46 από τους εφήβους είχαν μειώσει την κατανάλωση φυτικών ινών, ενώ οι υπόλοιποι την είχαν αυξήσει. Το περικοιλιακό λίπος είχε αυξηθεί κατά 21% σε όσους μείωσαν την κατανάλωση ινών, ενώ αντιθέτως μειώθηκε κατά 4% σε όσους έτρωγαν λίγο περισσότερες ίνες.

Τι σημαίνει «λίγο περισσότερες»; Κατά 6 γραμμάρια την ημέρα – τόσες περιέχει λ.χ. μισό φλιτζάνι φασόλια ή 2-3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή δύο μήλα και ένα ακτινίδιο ή μία τορτίγια ολικής αλέσεως, κατά την δρα Ντέιβις, η οποία προσθέτει πως «αυτού του είδους η αύξηση αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για κάθε νέο».
Η συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών για τους νέους είναι 25 έως 30 γραμμάρια την ημέρα.

Πηγή:onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...