Αρχείο

Στρατηγική κίνηση από τον Β.Πούτιν: Γιατί παρέδωσε στο Ισραήλ το άρμα μάχης-σύμβολο της νίκης των Σύρων στη μάχη του Sultan Yaakov - Τι ζήτησε από τον Μ.Νετανιάχου και τι του πρόσφερε

To αμερικανικό άρμα μάχης M48 Patton του Ισραηλινού Στρατού είχε αιχμαλωτιστεί από τις συριακές δυνάμεις μαζί με το πλήρωμα των τριών ατόμων στη μάχη του Sultan Yaakov στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.

Το πλήρωμα "χάθηκε" εντελώς και συγκεκριμένα εξαφανίστηκαν οι ισραηλινοί στρατιώτες Zacharia Baumel, Yehuda Katz και Zvi Feldman.

Mετά την μάχη ο τότε πρόεδρος Hafez Assad, πατέρας του Bashar Assad, ο οποίος είχε δημιουργήσει την πρώτη ρωσοσυριακή συμμαχία το 1960, είχε συμφωνήσει να πάρουν οι Ρώσοι το άρμα μάχης ώστε να μελετήσουν την ενεργό θωράκιση που είχαν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί.

Τριάντα χρόνια μετά, το άρμα μάχης έφτασε "σπίτι" του για να λάβει τη θέση του στο Μουσείο Kubinka ως αποτελέσματος της έκκλησης του Μ.Νετανιάχου προς τον Β.Πούτιν.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο Β.Πούτιν συνομίλησε πρώτα με τον πρόεδρο Άσαντ και ίσως να αποκαλυφτεί τι απέγιναν οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες...

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση του Β.Πούτιν και σχετίζεται άμεσα με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή.

Στην τελευταία επίσκεψη ισραηλινών αξιωματούχων στην Ρωσία συζητήθηκε το θέμα της Ν.Συρίας.

Η Μόσχα πιστεύει ότι ολόκληρη η Νότια Συρία πρέπει να έρθει υπό τον έλεγχο του Μ.Άσαντ γιατί αποτελεί "κλειδί" για την σταθερότητα.

Αντίθετα Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία θέλουν να παραμείνει η Ν.Συρία υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών ανταρτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το Ισραήλ θεωρεί ζωτικής σημασίας τον έλεγχο της περιοχής από τους ισλαμιστές αντάρτες ώστε να αποτραπούν οι ιρανικές και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ από περαιτέρω διείσδυση στην περιοχή.

Ο Β.Πούτιν πρόσφερε στο Ισραήλ την εναλλακτική:

Aν το Ισραήλ συμφωνήσει να αποσύρει την υποστήριξη του από τους ισλαμιστές αντάρτες και να βοηθήσει τον Άσαντ να ανακαταλάβει την περιοχή, η Μόσχα είναι πρόθυμη να αποτρέψει τις δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ από το να πλησιάσουν τα ισραηλινά σύνορα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει επαναφορά του status quo που υπήρχε πριν 42 χρόνια πριν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Για το λόγο αυτό θέλει να γίνουν τρεις κινήσεις:

Nα ξεκινήσουν πολιτικές ανταλλαγές μεταξύ Ισραήλ-Συρίας ως πρώτο βήμα για ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Αυτή η διαδικασία θα απομάκρυνε την Δαμασκό από την Τεχεράνη και την Βυρηττό.

Θα απομάκρυνε επίσης και το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μ.Νετανιάχου ευχαρίστησε προσωπικά τον Β.Πούτιν:

"Eυχαριστώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, που απάντησε στην έκκληση μου για επιστροφή του ισραηλινού άρματος μάχης που αιχμαλωτίστηκε στην μάχη του Sultan Yaakub"

Και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Μόσχα, Zvi Heifetz, ευχαρίστησε την Ρωσία, την ηγεσία της και προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...