Κόσμος

«Στοχευμένη επίθεση» χαρακτηρίζει η βρετανική αστυνομία τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Θύμα «στοχευμένης επίθεσης» ήταν η βουλευτίνα Τζο Κοξ που δολοφονήθηκε την Πέμπτη, μέσα στη μέση του δρόμου, κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη της κωμόπολης Μπίρστολ, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία.

Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία της 41χρονης Κοξ στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη «ακροδεξιού εξτρεμισμού». Εξετάζονται όμως επίσης τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα του υπόπτου, ενός άνδρα 52 ετών ο οποίος παραμένει υπό κράτηση και ανακρίνεται, όπως είπε η Ντι Κόλινς, η προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας του Γουέστ Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.

Η Κοξ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε την Πέμπτη από έναν άνδρα που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ. Μέχρι στιγμής δεν του έχει ασκηθεί δίωξη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Είμαστε ενήμεροι για τις εικασίες που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτή είναι μια σαφής γραμμή που ακολουθούμε στην έρευνα», ανέφερε η Κόλις στην ανακοίνωσή της. Η αστυνομία γνωρίζει επίσης όσα γράφονται στον Τύπο για τους δεσμούς του με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις «που επίσης αποτελούν προτεραιότητα στις έρευνες, οι οποίες θα μας βοηθησουν να καθορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης εναντίον της Τζο», συνέχισε.

Ο Μέιρ περιγράφεται ως ένας «μοναχικός» άνθρωπος που κατοικεί στην περιοχή εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και φέρεται ότι φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στην Κοξ. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Μέιρ την πυροβόλησε τρεις φορές και κατόπιν, ενώ είχε πέσει αιμόφυρτη στο έδαφος, την μαχαίρωσε πολλές φορές.

«Δεν το καταλαβαίνω, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω» είπε στην εφημερίδα Daily Mail η μητέρα της, η 69χρονη Μαίρη.

Όσον αφορά τις πιθανές διασυνδέσεις του με νεοναζιστικούς κύκλους, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι στο σπίτι του βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα καθώς και ακροδεξιά αναγνώσματα, μεταξύ των οποίων και ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή πιστολιών. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο 52χρονος, που ζούσε μόνος του εδώ και 20 χρόνια, μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ήταν συνδρομητής στο νοτιοαφρικανικό περιοδικό S.A. Patriot που εκδίδεται από την οργάνωση υπέρ του απαρτχάιντ White Rhino Club.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ