Κόσμος

Στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία έστειλε την στερλίνα το Brexit

Η ιστορική απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. οδήγησε τις αγορές παγκοσμίως στο χάος και την στερλίνα σε πτώση άνω του 10%, ακόμα και στα 1,3230 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Η στερλίνα είχε φτάσει να σημειώνει άνοδο στα 1,50 δολάρια, σε υψηλό 2016, καθώς οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το κλείσιμο των καλπών, έδειχναν ισχυρή επικράτηση του Remain.

H στερλίνα μείωσε κάποιες από τις απώλειες της κατά την διάρκεια της ημέρας, στα 1,3649 δολάρια αργά την Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει πως η λίρα σημείωσε ημερήσια πτώση 6,3%, την μεγαλύτερη πτώση σε μία μέρα στην ιστορία.

Καθώς η στερλίνα στην συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε σε επίπεδο εκτός των χαμηλών της, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και νέα πτώση τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο σοκ για την στερλίνα ήρθαν όταν βγήκαν τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος από την πόλη του Σάντερλαντ, όπου και αναμένονταν το "Remain", όμως επικράτησε το Leave.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι της λίρας σε υψηλό δύο ετών στις 83,2 πένες ενώ έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου στα 1,0909 δολάρια στο ευρώ σε χαμηλό τριών μηνών.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ