Αρχείο

Τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ericsson: Στο μικροσκόπιο των αρχών η εταιρεία για τα ελληνικά εναέρια ραντάρ Erieye - Εμπλέκεται Έλληνας μεσάζων

Στο  μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών βρίσκονται επτά νυν αλλά και πολλοί πρώην εργαζόμενοι της σουηδικής εταιρείας Ericsson στην Ελλάδα, για πιθανή εμπλοκή τους σε υπόθεση διαφθοράς αμυντικών συστημάτων , αναφέρουν δεκάδες ξένα δημοσιεύματα.

Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς για άτομο που εργάστηκε για την  Ericsson και συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο , και ο οποίος εμπλέκεται σε σχέση με την καταβολή  του ποσού € 2.000.000 ως δωροδοκία για να βοηθήσει να επιτευχθεί η  συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο,  αξίας  € 540.000.000 ή 179 δισ. δραχμών.

Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν ακριβώς την ροή του χρήματος και των λογαριασμών αυτής της δοσοληψίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ericsson αναφέρει πως οι επτά εργαζόμενοι εμπλέκονται σε έρευνα για αμυντική συμφωνία μεταξύ της πρώην θυγατρικής  της Ericsson Microwave Systems με την Ελλάδα το 1999, η οποία περιελάμβανε την παράδοση εναέριων συστημάτων  ραντάρ Ericsson Erieye.

Η Ελλάδα είχε προμηθευτεί 4 αεροσκάφη Erieye με ραντάρ της σουηδικής Ericsson, αξίας  179 δισ. δραχμών , ενώ απέκτησε και ένα σύγχρονο, αυτόνομο σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Το ERIEYE αποτελεί το πρώτο, μεγάλου βεληνεκούς σύστημα ΑΣΕΠΕ που είναι εφοδιασμένο με παλμικό ραντάρ Doppler, τεχνολογίας ενεργού διάταξης φάσης. Μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορες εναέριες πλατφόρμες (πολιτικές και στρατιωτικές), γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η ΠΑ, που σε αντίθεση με τη σουηδική η οποία επέλεξε το αεροσκάφος Saab 340, προτίμησε το βραζιλιάνικο Embraer EMB-145H για την εγκατάσταση του ραντάρ της Ericsson.

Η Ericsson, η οποία είχε γνωστοποιήσει την έρευνα πριν από δυο χρόνια, ενώ  ανέφερε πως οι πρώην και νυν υπάλληλοι δέχθηκαν κλήτευση για την προκαταρκτική έρευνα που έχει ξεκινήσει Έλληνας εισαγγελέας αναφορικά με ισχυρισμούς για πιθανή διαφθορά.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την έρευνα από την   πανίσχυρη  αμερικανική επιτροπή "Securities and Exchange Commission", σε σχέση με   καταγγελίες διαφθοράς σε επιχειρήσεις της στην Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ και την επιτροπή "Corrupt Practices Act".

Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν επίσης την αγορά από την Ελλάδα ραντάρ  τεχνολογίας  Ericsson Microwave Systems από το μακρινό  1999 ως μέρος μιας αμυντικής συμφωνίας η οποία περιελάμβανε την παράδοση εναέριων συστημάτων  ραντάρ στα ελληνικά αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως .

Παρά το γεγονός ότι η Ericsson έχει αποκαλύψει επίσημα την έρευνα εδώ και δύο χρόνια, μόλις  πρόσφατα επτά νυν και πρώην υπάλληλοι τέθηκαν υπό έρευνα ως μέρος της προανάκρισης απο την Ελλάδα  .

«Πρόσφατα,  επτά νυν και πρώην υπάλληλοι  της Ericsson κλήθηκαν  για ανάκριση από το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς για πιθανή διαφθορά», ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία   Ericsson  σε ανακοίνωση της  σύμφωνα με την έγκυρη σουηδική ιστοσελίδα  thelocal.se.

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τους επτά ... Δεν σχολιάζουμε για  άτομα και συγκεκριμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Karin Hallstan  στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, όταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο .

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι ο χώρος των αμυντικών προμηθειών λόγω του μεγάλου κόστους αποτελεί σαφώς «εστία μολύνσεως» με πάμπολλες περιπτώσεις δωροδοκίας.

Ενδεχομένως λέμε,  να αποδειχθεί στην πορεία ότι εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι από ότι υπολογίζεται και το μικροσκόπιο της δικαιοσύνης να επικεντρωθεί ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα της περιόδου εκείνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ