Επιστήμη

Σημαντική νέα ανακάλυψη για τους μηχανισμούς της μετάστασης

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη με προεκτάσεις στη θεραπεία των μεταστατικών καρκίνων, διερευνώντας έναν μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται στο σώμα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς δύο παράγοντες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν.

Η μετάσταση είναι η διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ξεφύγουν από τον πρωτογενή όγκο και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου.

Μόλις ο καρκίνος εξαπλωθεί, η νόσος γίνεται πολύ δύσκολο να θεραπευτεί ενώ οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς και επίπονες για τους ασθενείς.

Ως παράδειγμα, το σχετικό ποσοστό επιβίωσης, για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν έχει κάνει μετάσταση, είναι 61 τοις εκατό. Αυτό πέφτει μόλις στο 6 τοις εκατό για τις γυναίκες των οποίων ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως κοντινούςά λεμφαδένες, τους πνεύμονες, ή τα οστά.

Η επικεφαλής των ερευνητών Dr Stéphanie Kermorgant, του Barts Institute Of Cancer στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι μια κατηγορία πρωτεινών που λέγονται intergrines – ιντεργκρίνες παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων όταν αποσπώνται από έναν πρωτογενή όγκο.

Επιδρώντας σε αυτές τις πρωτείνες ανοίγουν νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση της μετάστασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ιντεγκρίνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες»outside-in» και «inside-out» και βοηθούν τα κύτταρα στη σύνδεση με το περιβάλλον τους. Οι πρωτείνες λειτουργούν σαν σήματα μεταξύ των κυττάρων και στην περίπτωση της μετάστασης επιλέγετα η «in-out» επικοινωνία.

Η ιντεγκρίνη βήτα-1 (β1) συνεργάζεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται c-Met, και οι δύο πρωτεΐνες ταξιδεύουν μαζί μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Οι πρωτείνες οδηγούνται σε ένα σημείο του κυττάρου που ευθύνεται για την ανακύκλωση των συστατικών αλλά από εκεί στέλνουν μηνύματα προς άλλες περιοχές του οργανισμού υπεύθυνες για την καταστροφή τους.

Η διακοπή της εισόδου της β1 από την είσοδο εντός των καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετάσταση. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να δει τι θα συμβεί αν ο συνδυασμός β1 και c-Met εμποδιστεί να εισέλθει στα κύτταρα.

Στις δοκιμές και τις δύο στρατηγικές σε κύτταρα του μαστού και του πνεύμονα, βρήκαν ότι τα κύτταρα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μεταστάσεις, υποδηλώνοντας ότι β1 και c-Met παίζουν ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.

Ενώ οι αναστολείς ιντεγκρίνης έχουν ήδη δοκιμαστεί ως θεραπείες για τον καρκίνο, επί του παρόντος, τέτοια φάρμακα στοχεύουν τη δραστηριότητα της ιντεγκρίνης επί της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων.

Η ομάδα λέει ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα φάρμακα αυτά έχουν αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...