Κόσμος

Ρώσος Πατριάρχης: «Εκείνοι που πιστεύουν στην δύναμη του ανθρώπου και όχι του θεού μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό»

«Η πίστη του σύγχρονου ανθρώπου στο Θεό έχει  αντικατασταθεί με  την πίστη στην δύναμη του ανθρώπου, κάτι που κάνει τον  άνθρωπο συνέχεια να υποφέρει και να μην δύναται να διακρίνει καθαρά το καλό και το κακό», είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών  κκ. Κύριλλος στο  κυριακάτικο κήρυγμα του  μετά την  λειτουργία  του καθαγιασμού  του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Yoshkar-Ola, αναφέρει το  RIA Novosti.

 «Η πίστη στο Θεό αντικαθίσταται από την πίστη στη δύναμη του ανθρώπου», είπε ο Πατριάρχης, «και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται "μετάσταση" και αποτελεί μία από τις αιρέσεις που έχουν εξαπλωθεί επικίνδυνα τις ημέρες μας.

Πρόκειται για την αίρεση σύμφωνα με την οποία  «ο άνθρωπος σώζει μόνος του  τον εαυτό του, ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των πραγμάτων και καθορίζει τι είναι καλό και τι είναι κακό, η οποία  εξαπλώνεται  σε όλο τον κόσμο, εκτοπίζοντας την πίστη στο Θεό», δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Μερικές φορές έχουμε ανθρώπους που φοβούνται υπερβολικά  από τη φύση τους, ακόμη και Ορθοδόξους, οι οποίοι φοβούνται να ομολογήσουν την πίστη τους, λέγοντας:. Πιστεύω, αλλά πιστεύω σε μόνο  πρόσωπα, εννοώντας την σύζυγό ή τον  σύζυγό. Αλλά  ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, διότι διαφορετικά άτομα  μπορούν  εύκολα να γίνουν τύραννοι, δολοφόνοι, ακόμη και δικτάτορες», είπε στο κήρυγμα του ο Ρώσος Πατριάρχης.

Υπενθύμισε τι συνέβη στην Ευρώπη και στη Ρωσία, όπου «ο άνθρωπος έγινε είδωλο και εμφανίστηκε η λατρεία της προσωπικότητας ( περίοδο κομουνισμού).

Σημειώνεται κατά την επίσκεψη στην περιοχή Yoshkar-Ola, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε ότι στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, σχεδόν όλες οι εκκλησίες καταστράφηκαν βίαια, και τώρα με την λειτουργία του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναβιώνει και πάλι ο χριστιανισμός  στην περιοχή , διατηρώντας  και ενισχύοντας  την πίστη των ανθρώπων.

«Ο Θεός να ευλογεί το έθνος μας, την πατρίδα μας τη Ρωσία από τους εχθρούς ξένους και εγχώριους, και  να είναι ο οδηγός μας. Εμείς  διατηρώντας την Ορθόδοξη πίστη, πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή για  τα συμφέροντα του λαού» Είπε  ο Πατριάρχης κλείνοντας την ομιλία του μετά τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο  Yoshkar -Ole.

Ο Ρώσος Πατριάρχης επ’ ευκαιρία του  καθαγιασμού  του καθεδρικού ναού έκανε δώρο στην εκκλησία  την εικόνα του Σωτήρος Χριστού.

Ο  Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έχει πέντε τρούλους και αποτελεί το πρωτότυπο της εκκλησίας  του Αγίου  Σωτήρα στην Αγία  Πετρούπολη, που εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2010. Ο ιερός ναός μπορεί να φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας περίπου  δύο χιλιάδες άτομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ