Εκκλησία

Πως η απουσία της Ρωσίας έφερε την ειρήνη στις νέες Χώρες

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ακόμη και οι πλέον συγκρατημένοι παρατηρητές των εκκλησιαστικών εξελίξεων θεωρούσαν πως το ζήτημα των Νέων Χωρών ήταν σε κατάσταση «ώριμου φρούτου». Η σύγκρουση θεωρείτο δεδομένη. Οι μόνες διαφορετικές προσεγγίσεις ήταν στο πότε θα συνέβαιναν τα γεγονότα με τους περισσότερους ωστόσο να τοποθετούν στο κέντρο των εξελίξεων την διαδοχή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όποτε αυτή προκύψει.

Όλα αυτά θεωρούνταν δεδομένα, μέχρι τη στιγμή που η ισχυρή Εκκλησία της Ρωσίας αποφάσισε να κάνει την μεγάλη κίνηση. Πίσω από την άρνηση της να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όλοι πλέον αναγνωρίζουν την ύπαρξη ευθείας αμφισβήτησης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο όπως φαίνεται άλλαξε άρδην την στρατηγική του μπροστά στις εξελίξεις.

Όλοι πλέον αναμένουν την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στην ρωσική αμφισβήτηση. Η λέξη Ουκρανία ακούγεται όλο και πιο συχνά στους εκκλησιαστικούς κύκλους ενώ στην Ουκρανία ήδη ορισμένοι κινούνται προκειμένου να ανοίξει ξανά το θέμα της αυτοκεφαλίας, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info.

Το αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει τελικά την κίνηση που όλοι περιμένουν, θα αποδειχθεί μόνο από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Η αλλαγή στάσης πάντως απέναντι στην Αθήνα δείχνει ότι το Φανάρι αναζητά συμμάχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ