Κόσμος

Ποια ήταν η Tζο Κοξ που δολοφονήθηκε στο «βωμό» του Brexit

Έχει σοκάρει όλο τον πλανήτη η είδηση της δολοφονίας της βρετανίδας βουλευτίνας των Εργατικών, Τζο Κοξ από υποστηρικτή του Brexit. Η άτυχη 42χρονη δέχθηκε επίθεση στην περιοχή Μπρίστολ κοντά στο Λιντς ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της

Για την δολοφονική επίθεση συνελήφθη ένας 52χρονος, ονόματι Tommy Mair. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, φέρεται να την πυροβόλησε και τη μαχαίρωσε φωνάζοντας «πρώτα η Βρετανία». O δολοφόνος περίμενε την Cox να βγει από την τοπική βιβλιοθήκη και της επιτέθηκε. Ένας καταστηματάρχης προσπάθησε να τη σώσει και συγκρούστηκε μαζί του. Και εκείνος τραυματίστηκε ελαφρά. Η αστυνομία ανακρίνει τον δράστη για να γίνουν γνωστά τα κίνητρα του Mair, ενώ εκτιμάται πως μάλλον ήταν ψυχικά διαταραγμένος.

Η είδηση έχει σοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βρετανία, με όλα τα κόμματα της χώρας να καταδικάζουν τη δολοφονία, τόσο οι υπέρμαχοι του Brexit όσο και οι ενάντιοι

Ακόμη και η αντιπρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού-εθνικιστικού κόμματος Britain First, Jayda Fransen, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος παίρνοντας αποστάσεις από την ενέργεια αυτή.

Ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι ο δράστης φώναξε το σύνθημα «Britain First», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία», πριν πυροβολήσει.

Το Britain First αυτοχαρακτηρίζεται στον ιστότοπό του «πατριωτικό πολιτικό κόμμα και οργάνωση άμυνας δρόμου». «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.

Μόλις ένα 24ωρο πριν από την επίθεση, η Cox μαζί με τον σύζυγο της και τα δύο παιδιά τους είχε λάβει μέρος στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Τάμεση, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το βιογραφικό της Κοξ

H Κοξ θα έκλεινε τα 42 της χρόνια την επόμενη Τετάρτη. Είχε έντονη συμμετοχή στην καμπάνια υπέρ του «Ναι» για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη, ενώ εκλεγόταν στο Batley and Spen. Ήταν παντρεμένη κι είχε δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995, είχε διατελέσει επικεφαλής πολιτικής της Oxfam (αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας) και είχε εργαστεί ως σύμβουλος της Sarah Brown, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Gordon Brown.

Συνεργάστηκε και με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (Save the Children και NSPCC) ταξιδεύοντας στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και διαδηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ενάντια στις διακρίσεις και την κοινωνική αδικία. Σε μία από αυτές (Save the Children) γνώρισε και τον μελλοντικό της σύζυγο, Brendan.

Υπήρξε από τους πλέον δραστηριοποιημένους βουλευτές σε πρωτοβουλίες υπέρ των θυμάτων του πολέμου στη Συρία και ήταν πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Φίλων της Συρίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Βουλευτής εξελέγη μόλις πέρυσι.

Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία του περασμένου φθινοπώρου για την αποστολή βρετανικού στρατού στη Συρία, η Cox απείχε και υποστήριξε δημόσια την ανάγκη για ολοκληρωμένη λύση στο συριακό ζήτημα, ενώ είχε δώσει πολιτική μάχη για να αποδεχθεί η Βρετανία στο έδαφός της 3.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία.

Ήταν πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών των Εργατικών, ενώ στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία είχε κατ’ αρχάς συνυπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Jeremy Corbyn. Στην τελική ψηφοφορία όμως τάχθηκε υπέρ της Liz Kendall.

Αργότερα δήλωσε πως είχε μετανοιώσει για την αρχική της στήριξη στον Corbyn, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τα άσχημα ποσοστά στη Σκωτία.

Ήταν σύμβουλος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και είχε διατελέσει στέλεχος της καμπάνιας «The Freedom Fund» ενάντια στη δουλεία, πριν γίνει βουλευτής.

Η Cox ζούσε μόνιμα μέσα σε σκάφος κοντά στη London Tower Bridge μαζί με την οικογένεια της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ