Εκκλησία

Πατριαρχείο Μόσχας προς Φανάρι: Άσχετη η δημοκρατία με την εκκλησιαστική ζωή

Άρχισαν τα όργανα και τα απόνερα της Πανορθόδοξης της Κρήτης από ότι φαίνεται θα μας απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ προετοιμάζεται μέσω της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της τον Ιούλιο να απαντήσει στα μηνύματα της Συνόδου της Κρήτης, έστειλε ήδη το πρώτο μαντάτο! Υπενθυμίζει στο Φανάρι πως δεν υφίσταται συγκρισιμότητα των δημοκρατικών παραδόσεων με τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο

Η όλη συζήτηση ξεκίνησε με τα λόγια του αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ, εκπροσώπου τύπου της Συνόδου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο θα είναι υποχρεωτικές για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν συμμετείχαν σε αυτήν.

"Έρχεστε από μια δημοκρατία. Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει. Τώρα, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην ψηφίσουν. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν ζουν σε μια δημοκρατία;" είπε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού απαντώντας στην ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου.

"Καταλαβαίνω ότι ατμόσφαιρα στην Κρήτη ήταν τεταμένη και είναι κουραστικό να μιλάει σε δημοσιογράφους. Πιστεύω, όμως, πως το να συγκρίνει μια Σύνοδο της Εκκλησίας με μια δημοκρατική διαδικασία δεν είναι επιτυχής και μετά βίας σχετική" σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ.

«Δεν έχει υπάρξει δημοκρατία στην Εκκλησία από τους πρώτους αιώνες, και δε θα υπάρξει», είπε, εξηγώντας ότι η δημοκρατία είναι ο κανόνας των ανθρώπων, ενώ η δύναμη στην Εκκλησία ανήκει στο Θεό.

Ο ιερέας τόνισε επίσης ότι "αν οι κανόνες της εκκλησίας εξετάζονται σε αντιστοιχία με τα δημοκρατικά πρότυπα, θα υπάρξει μεγάλη αμηχανία."

"Κάθε δημοκράτης θα ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο εργασίας υπό ποιους όρους έχει εκλεγεί και πότε η θητεία του λήγει. Από τη δημοκρατική σκοπιά οποιαδήποτε αμετάβλητη εξουσία είναι κακή. Και το ότι εμείς δεν απασχολούμε τις γυναίκες ως επισκόπους δεν είναι δημοκρατικό καθόλου", συμπλήρωσε.

"Η Εκκλησία έχει εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων" υπογράμμισε.

"Σε επίπεδο επισκόπων για να το θέσω έτσι, για ομόοφωνία, απαιτείται κοινή συμφωνία", ανέφερε.

vimaorthodoxias.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...