Εθνικά θέματα

Ο Πάπας Φραγκίσκος η αιτία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;



Προκαλεί το αίτημα της Τουρκίας για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, αρχής γενομένης από σήμερα. Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της γενοκοτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Αγία Σοφία είναι το εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας, ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έδρας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. To αίτημα για την επαναλειτουργία της ως Χριστιανικού ναού, είναι συνεχές.

Βίντεο με τον ιμάμη να απαγγέλλει το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά!

https://www.youtube.com/watch?v=-oEJ0OwEhnU

Όμως την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας διεκδικούν και φανατικοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι θέλουν να τη δουν ανοιχτή, όχι ως Χριστιανικό ναό αλλά ως τζαμί.

Στις 29 Μαΐου, την ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, στη γειτονική χώρα φανατικοί μουσουλμάνοι διοργάνωσαν και φέτος εκδηλώσεις για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία, διάβασαν το Κοράνι και ζήτησαν να περάσουν στο εσωτερικό του μνημείου ώστε να προσευχηθούν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan φώναζαν συνθήματα όπως «Σπάστε τις αλυσίδες. Ανοίξτε την Αγία Σοφία».

Πηγή: Ahmet Sik/Getty Images/Ideal Image

Ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο του 2015 η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία. Η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανό για να του επιδώσει διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή θρησκευτικοί παράγοντες της γείτονος επανέφεραν στο προσκήνιο το αίτημα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ έλεγαν ότι με τη δήλωσή του αυτή ο Πάπας κατάφερε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις του πάπα θα επιταχύνουν τη διαδικασία για την Αγία Σοφία να ανοίξει εκ νέου για τη μουσουλμανική λατρεία», είπε σε γραπτή δήλωσή του ο καθηγητής και μουφτής της Άγκυρας Mefail Hızlı.

Σύμφωνα με τον Hızlı, η δήλωση του Πάπα, αποτελεί σύγχρονη Σταυροφορία: «Αυτά τα εδάφη εδώ και καιρό είναι «σημαιοφόροι» του μουσουλμανικού κόσμου, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πολλούς εχθρούς, τόσο από το εσωτερικό όσο και εκτός της χώρας, οι οποίοι ξεκινήσει επιθέσεις με διάφορες μεθόδους».

Τον Ιούνιο του 2014 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τζαμιού στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, απαντώντας στο πλήθος που ζητούσε επιτακτικά τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε: «Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε». Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν διπλωματική την απάντηση του Ερντογάν.

Ένα χρόνο νωρίτερα το 2013 ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να δει την Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τζαμί. Απευθυνόμενος μάλιστα στους δημοσιογράφους την αποκαλούσε συχνά πυκνά ως τζαμί.
https://twitter.com/MsJulieLenarz/status/586863256997859328

Mετάφραση tweet: Μάρτυρας της πρώτης ανάγνωσης του κορανίου μετά απο 85 χρόνια στην Αγία Σοφία, τον ιστορικό ναό και μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας... βλέπουμε μια μαραζωμένη Αγία Σοφία την οποία ευχόμαστε να τη δούμε σύντομα να «χαμογελά», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την τελετή εγκαινίων του Carpet Museum, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Ηurriyet to 2015 έγινε η πρώτη απαγγελία του Κορανίου στην Αγία Σοφία μετά από 85 χρόνια. Το απόσπασμα από το Κοράνι απαγγέλθηκε κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεση “Love of The Prophet”.

Το κοράνι στην Αγία Σοφία και η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, επί 29 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου, καθόλη της διάρκεια του Ραμαζανιού, θα μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση την ανάγνωση του Κορανίου. «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Η εκπομπή θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα. «Τυχόν τέτοιες ενέργειες, είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Carsten Koall/Getty Image/Ideal Image

Η εφημερίδα Daily Sabah στην ηλεκτρονική έκδοσή της χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία ως ιερό το οποίο είναι ορόσημο και για τους Χριστιανούς αλλά και για τους Μουσουλμάνους. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του TRT θα βγαίνει στον αέρα στις 2.00 τα ξημερώματα. Ο Αλί Μπεκτάς θα είναι ο παρουσιαστής και θα συντονίζει συζητήσεις που εστιάζουν στην αδελφότητα του Ισλάμ, της δικαιοσύνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Καθηγητές και ιστορικοί θα καταθέτουν επίσης τις απόψεις τους για το Ραμαζάνι και το Ισλάμ.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...