Αρχείο

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ! Οι Βόρειο Ιρλανδοί ζητούν την ένωση ολόκληρης της Ιρλανδίας μετά το Brexit

Οι Ιρλανδοί  εθνικιστές ζητούν και αυτοί δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, καθώς ζητούν ταυτόχρονα  και  την ενοποίηση της Ιρλανδίας ( Βόρειας Ιρλανδίας  και δημοκρατίας της Ιρλανδίας) στον απόηχο της ψηφοφορίας εξόδου της Βρετανίας από την  ΕΕ, τονίζοντας ότι μια ενιαία Ιρλανδία αποτελεί όνειρο πολλών αιώνων ενάντια στην  βρετανική κυριαρχία, τονίζει  ο βρετανικός τύπος.

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε εναντίον της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου σε ποσοστό 56 τοις εκατό , αλλά η πλειοψηφία των πολιτών της Αγγλίας και της Ουαλίας  στήριξαν το στρατόπεδο του BREXIT  , γέρνοντας τελικά την πλάστιγγα .

Το πρόβλημα για την νέα βρετανική κυβέρνηση είναι ότι αυξάνονται πλέον οι φωνές από το  Μπέλφαστ , να διακόψει τους δεσμούς του  με το Λονδίνο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Martin McGuinness δήλωσε ότι απαιτείται να υπάρξουν «ειδικές ρυθμίσεις» για τη Βόρεια Ιρλανδία,   και ότι το ενδεχόμενο μιας  ιρλανδικής ενοποίησης είναι σήμερα πλέον  μια θεμιτή απαίτηση.

ireland-576180

Μιλώντας σήμερα το πρωί με τον  Nicola Sturgeon έθεσε την προοπτική ενός άλλου δημοψηφίσματος τύπου «Σκωτίας» για την ανεξαρτησία της περιοχής , ενώ τόνισε ότι  «θα πρέπει να πραγματοποιηθεί  αυτό το  δημοψήφισμα σε κάποιο σημείο στο μέλλον».

Ο ίδιος τόνισε ότι : «υπήρξε μια σαφή ψήφο από την πλειοψηφία των πολιτών στα βόρεια,  που ανήκουν στον συνδικαλιστικό κλάδο , στους  εθνικιστές και στους  συντηρητικούς  που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση .

«Πρέπει να υπάρξει ειδικό καθεστώς που θα λαμβάνει υπόψη  του τις  δημοκρατικά εκπεφρασμένες επιθυμίες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας και του λαού της Σκωτίας,  που επιθυμούν να παραμείνουν και να διατηρήσουν τις επαφές  τους και την ικανότητα να εργάζονται με  ανώτερους αξιωματούχους και  κυβερνητικές αρχές στην Ευρώπη .

Ο Martin McGuinness προειδοποίησε επίσης ότι οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν  την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά πρόσθεσε ότι  «άμεση εστίαση πρέπει να δοθεί στην απάντηση  του ερωτήματος   στο  πώς θα συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η  συμφωνία της ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 στην Βόρειο Ιρλανδία , τερμάτισε έναν ανελέητο θρησκευτικό  πόλεμο που υπήρχε  για 30 χρόνια .

Στην συμφωνία αυτή συμπεριλαμβάνεται  το αναφαίρετο δικαίωμα στους  Βόρειο Ιρλανδούς  να δύνανται να προκαλέσουν  δημοψήφισμα αν αποδειχτεί ότι το απαιτεί η πλειοψηφία , για την υλοποίηση  σχεδίου που θα ενώνει ολόκληρη την Ιρλανδία .

Η Theresa Villiers, η  οποία αγωνίστηκε για την αποχώρηση της  Βρετανία  από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, είπε ότι οι προϋποθέσεις για την ψηφοφορία δεν υπάρχουν .

Η υπουργός  Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Charlie Flanagan  δήλωσε το Σάββατο ότι το μέλλον μιας ενιαίας  Ιρλανδίας θα ήταν προς το συμφέρον των πολιτών της.

Εν τω μεταξύ, οι ιρλανδικές αρχές ανέφεραν αύξηση στις αιτήσεις διαβατηρίων από τους Βρετανούς πολίτες που επιθυμούν να διατηρήσουν την σχέση τους με την ΕΕ.

Μοιραία τίθενται όλα τα θέματα στο τραπέζι όσο αφορά την στάση των Βρετανών στο δημοψήφισμα . Το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας, το ζήτημα του Γιβραλτάρ, των νησιών Φώκλαντς , αλλά και άλλα ζητήματα ήρθαν στην επιφάνεια μετά από πολλά χρόνια « σιωπής».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...