Αρχείο

Η «μυστική» ζωή των αρκούδων μέσα από φωτογραφίες

Οι αρκούδες εμπνέουν φόβο και δέος πολλές φορές ταυτόχρονα ενώ πολλοί τα θεωρούν από την άλλη παρεξηγημένα ζώα... Από τα ποιηματάκια για παιδιά μέχρι και τον πόλο έλξης στους ζωολογικούς κήπους, έξω στην στην άγρια φύση οι αρκούδες θεωρούνται ένα τρομακτικό και θανατηφόρο ζώο για τον άνθρωπο όταν μεγαλώνουν. Κάτι που είναι άδικο σύμφωνα με τον βιολόγο που ασχολείται με αρκούδες και φωτογράφο της φύσης, Paul Nicklen ο οποίος έχει παρατηρήσει και φωτογραφήσει εκατοντάδες αρκούδες από καφέ μέχρι πολικές από κοντά όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος έχει απαθανατίσει σε μια σειρά από φωτογραφίες κοντινά πορτραίτα από απόσταση αναπνοής αποκαλύπτοντας το μυστικό της ζωής αυτών των πλασμάτων που αναφέρει ότι άδικα απεικονίζονται ως άγρια.

Παρά την εξουσία και τη δύναμή τους ο Καναδός τις έχει φωτογραφήσει να κυνηγούν και να τρέφονται χωρίς να έχει αισθανθεί ποτέ μια απειλή. Αντ’ αυτού τις περιγράφει ως ευγενικά, ειρηνικά και άγρια θηρία. Μοιράζοντας με άλλους τις φωτογραφίες που τράβηξε αναφέρει μιλώντας στη βρετανική Daily Mail: «Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύω παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους και προσπαθώντας να κατανοήσω τον ρόλο τους ως κορυφαίους θηρευτές, τόσο περισσότερο βλέπω το ρόλο τους ως θεματοφύλακες ενός εύθραυστου και άθικτου οικοσυστήματος που γίνεται απόλυτα εμφανής».

Με τον αυξανόμενο κίνδυνο της αποψίλωσης και της τήξης των πάγων αλλά και της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων των αρκούδων όπως λέει ο ίδιος, οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν την παρουσία τους στο περιβάλλον και την πορεία τους ως θετική ένδειξη ενός υγιούς οικοσυστήματος. Ο φωτογράφος αναφέρει: «Θέλω οι εικόνες μου να χρησιμεύσουν ως πρεσβευτές για αυτά τα πλάσματα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια πιο αρμονική σχέση μαζί τους». Οι φωτογραφίες είναι αρκετά εντυπωσιακές και δείχνουν διάφορες στιγμές από την ζωή τους είτε σε πιο έντονους είτε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Μέσα στον πάγο και την άγρια φύση τα πορτραίτα των ζώων βάζουν όποιον τις βλέπει στη ζωή τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο. arkouda4 arkouda2 arkouda3 arkouda5 arkouda6 arkouda7 arkouda8 arkouda3 (1)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές