Πολιτική

Εθνική: Επιπλέον ρευστότητα 3,6 δισ. από την πώληση της Finansbank

Την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,81% της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση, το τίμημα έφθασε τα 2,75 δισεκ. ευρώ, ενώ αγοραστής είναι η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB).

Παράλληλα, η QNB ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει δάνειο ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει η Εθνική στη Finansbank. Έτσι, το συνολικό όφελος σε ρευστότητα της ΕΤΕ αναμένεται να ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την εν λόγω ρευστότητα ώστε να μειώσει το χρηματοδοτικό της κόστος, μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισημαίνει ότι η Εθνική καθίσταται πλέον η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

«Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η ΕΤΕ είναι σήμερα η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα» υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ